Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci sú zhrození: V Alpách sa topia ľadovce raketovým tempom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Ľadovce v nemeckej časti Álp sa rýchlo roztápajú. Zo súčasných piatich čoskoro zostanú len štyri. Rýchlosť topenia sa výrazne zvýšila na prelome tisícročí, hovorí podľa agentúry DPA odborník Christoph Mayer z bavorskej akadémie vied.

Podľa posledného merania z konca roka 2018 mali alpské ľadovce v Nemecku plochu 44,6 hektára a objem asi štyri milióny kubických metrov. Oproti stavu z roku 2010, kedy sa udávalo 70 hektárov, sa tak ľadovcová plocha zmenšila o tretinu. Ešte pred 200 rokmi sa odhadovalo, že ľadovce zaberajú plochu 400 hektárov. Južná časť ľadovca Schneeferner v Bavorských Alpách už podľa Mayera vlastne neexistuje. "Ľadové zvyšky zmiznú celkom iste do niekoľkých rokov," povedal.

Ľadovec Schneeferner
Zobraziť galériu (2)
Ľadovec Schneeferner  (Zdroj: Getty Images)

Neďaleko leží Severný Schneeferner, ktorý vznikol rozdelením pôvodne jediného ľadovca okolo roku 1900. Ďalšími troma nemeckými ľadovcami sú Höllentalferner, Blaueis a Watzmanngletscher. Ten posledný je považovaný za najohrozenejší. Podľa Mayera je otázkou, či Watzmanngletscher môže byť považovaný ešte za ľadovec, alebo len za ľadovú masu. V ľadovci sa totiž ľad pohybuje vplyvom zemskej tiaže podobne ako voda v rieke, ale Watzmanngletscher už takmer žiadny posun nevykazuje, pretože leží v úžľabine. 

Satelitné FOTO odhalili šokujúcu pravdu: Zmizlo to oveľa skôr než malo!

Ľadovce vznikajú dlhoročnou kompresiou snehu, kedy sa napadaný sneh z uplynulej zimy počas leta nestačí roztopiť. Ak je hromadenie snehu rýchlejšie ako odmrazovanie, ľadovec silnie. V uplynulých desaťročiach, kedy rástla priemerná teplota, je ale akumulácia pomalšia ako topenie, čo vedie k zmenšovaniu plochy aj mocnosti nemeckých ľadovcov.

Viac o téme: ĽadovceOtepľovanieNemeckoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu