Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mladík (†26) zomrel dva týždne po tom, ako mu vytrhli zub múdrosti: Trpel skrytou diagnózou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČANGŠA - Rodina zosnulého Liu Guofana zažalovala zubnú kliniku v čínskej provincii Chu-nan za zanedbanie zdravotnej starostlivosti. Mladík totiž zomrel na následky krvácania po vytrhnutí zubu. Pozostalí sú presvedčení o tom, že lekári podcenili zdravotný stav pacienta a ignorovali možnosti testovania, ktoré by odhalilo jeho skutočnú diagnózu.

Vytrhnutie zuba považujú mnohí za triviálnu záležitosť, ale toto si rozhodne nemyslí rodina Liu Guofana. Ten totiž krátko po extrakcii zubu múdrosti zomrel. Všetko sa to začalo 25. mája, keď mu lekár v nemocnici v meste Čangša vytrhol osmičku, ale rana neprestala krvácať. Krvácal vraj nepretržite celé dni. Dokazujú to jeho fotky kozmetických tampónov, ktoré boli zafarbené od krvi. Podľa výpovede Liuovej sestry brat dokonca žartoval, že ak zomrie, bude musieť za neho splatiť hypotéku. O necelé dva týždne skončil opäť v nemocnici, teraz už na jednotke intenzívnej starostlivosti. Lekári ho ani tak ale nedokázali zachrániť a 9. júna zomrel. Pitva odhalila, že príčinou smrti bola sepsa a herniáciu mozgu spôsobená mozgovým krvácaním. 

Mladík (†26) zomrel dva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Som presvedčená o tom, že v nemocnici podcenili jeho stav a iba mu pridali na ranu ďalšie stehy. To bolo všetko," hovorí sestra. Z lekárskych záznamov vyplýva, že pacientovi vystúpila teplota na 40,5 stupňa Celzia a v krvi mal aj zvýšený podiel bielych krviniek. Všetky tieto príznaky naznačujú, že jeho telo bojovalo s infekciou. Správa z hematológie zo 7. júna pripúšťa možnosť, že pacient trpí myleidnou leukémiou. Nikto z personálu to však neriešil. Ide pritom o diagnózu, pri ktorej sú pacienti náchylní na infekcie, ktoré keď sa neliečia, môžu mať fatálne následky.

Adam (41) si s manželkou pochutnával na popcorne, jeden mu zostal v zube: Takmer ho to zabilo!

Guofanova rodina preto podala na nemocnicu oficiálnu sťažnosť. Zároveň však urobila aj prvý chybný krok, a preto bude v rozhodcovskom konaní pravdepodobne ťahať za kratší koniec. Príbuzní totiž nechali telo zosnulého mladíka spopolniť, takže nebude možné vykonať testovanie kostnej drene, ktoré by potvrdilo alebo vyvrátilo leukémiu. Pozostalí tiež budú musieť dokázať, že Liu nevedel o tom, že trpí onkologickým ochorením a nezamlčal svoju diagnózu pred zubárom, ktorý mu vytrhol zub. Nemocnica sa k celej záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

Viac o téme: ZubárZub múdrostiVytrhnutie zubu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu