Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Toto všetko ste (asi) nevedeli o mozgu: A takýto ho majú taxikári!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

RÍM - Čo vlastne máme v hlave? Máme sto miliárd neurónov, hippocampus taxikárov je nadmerne vyvinutý a činnosť mozgu spotrebuje veľa energie bez toho, aby vyvíjal nejaký pohyb. Napísal to taliansky denník Corriere della Sera.

Najväčší mozog majú veľryby. Rozmery samy o sebe ale nemajú veľa spoločného s inteligenciou, ktorá je skôr spojená s pomerom medzi rozmermi a hmotnosťou mozgu a rozmermi a hmotnosťou celého tela. Tento pomer je u ľudí veľmi priaznivý. 

Mozog sa neustále obnovuje

V mozgu sa nachádza viac ako tri kilometre vlákien, ktoré spojujú mozgové bunky medzi sebou a s orgánmi. Ide o dendrity a axóny, pozdĺž ktorých prebiehajú elektrické vzruchy dôležité pre komunikáciu. Každý neurón má niekoľko dendritov, ale len jeden axón, ktorý môže byť dlhý až jeden meter. Odhaduje sa, že ľudský mozog má 85 až 100 miliárd neurónov a milión miliárd synapsií. Neurogenéza, čiže obnova mozgu, so sebou nesie rast niekoľkých stoviek neurónov denne. Nové neuróny sa začlenia do mozgu bez toho, aby nejako narušili jeho fungovanie a jeho "identitu". 

Toto všetko ste (asi)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobný mozog ako človek majú medúzy, akurát je omnoho menší. V skutočnosti ide skôr o sieť neurónov, ktoré prechádzajú ich telom. Impulzy, ktoré "cestujú" po tejto sieti, sú podobné ako u človeka, ale rýchlosť impuzlov je oveľa nižšia; sú miliónkrát pomalšie než tie, ktoré prechádzajú telefónnym vedením. 

Cudzí jazyk mení mozog

Ak sa v dospelosti učíme nejaký cudzí jazyk, mení to mozog. Štúdia realizovaná na amerických študentoch, ktorí istý čas žili vo Švajčiarsku, ukázala, že ich učenie nemčiny spôsobilo zvyšovanie rozmerov tej časti mozgovej kôry, kde sa spracováva reč. Ďalší výskum zas dokázal, že londýnski taxikári majú oblasť hippocampu vyvinutejší než vodiči autobusov v rovnakom meste. Je to preto, lebo vodiči autobusári jazdia po vopred určenej trase, a tak u nich nedochádza k stimulácii tej oblasti mozgu, ktorá je spojená s orientáciou v prostredí. Naopak profesia taxikárov si vyžaduje dobrú orientáciu, takže je u nich hippocampus vyvinutejší. 

Toto všetko ste (asi)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mozog nie je makký, ale naopak pomerne tuhý. Podľa neurovedcov možno jeho konzistenciu porovnávať s tofu, tradičnou japonskou potravinou, ktorá sa vzdialene podobá syru. Je všeobecný predpoklad, že činnosť mozgu, ktorý nevyvíja žiadny pohyb, spotrebúva len málo energie, ale to je omyl. Z hľadiska spotreby energie ide naopak o veľmi náročnú aktivitu. Mozog spotrebúva viac než 20 percent glukózy v organizme a 20 percent kyslíka prítomného v krvi. 

Viac o téme: Mozog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu