Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedci zistili, ktoré opatrenia najviac zabránili šíreniu koronavírusu: A tieto, naopak, vôbec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BERLÍN - Najväčší vplyv na spomalenie šírenia nákazy koronavírusom v Nemecku malo podľa dvojice vedcov z Univerzity v Norimbergu uzavretie škôl a škôlok a reštrikcie vychádzania. Naopak zatvorenie reštaurácií a obchodov prakticky nič neprinieslo.

Uzavretie škôl a materských škôl viedlo k spomaleniu rastu potvrdených infekcií o 7,9 percenta, obmedzenie vychádzania o päť percent a zákaz športových podujatí o 3,4 percenta. Tvrdia to nemeckí vedci Enzo Weber a Tobias Hartl z Ústavu pre výskum pracovného trhu (IAB) vo svojej štúdii. "Tieto dopady sú štatisticky vysoko signifikantné," píšu. 

Vedci zistili, ktoré opatrenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Michael Probst)

Žiadny podobný efekt naopak nenašli v prípade uzavretia reštaurácií, obchodov, kaderníctiev a ďalších podobných zariadení. Ich postupné otváranie, ku ktorému v súčasnosti pristupujú všetky nemecké spolkové republiky, by tak podľa výskumníkov nemalo viesť k významnému zhoršeniu epidemickej situácie. Republiky prijímali rôzne opatrenia v rôzny čas, čo umožnilo Weberovi a Hartlovi porovnať ich vplyv. 

Vedci zistili, ktoré opatrenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Nevýznamný efekt dvojica pripisuje taktiež uzavretiu nemeckých hraníc, cez ktoré teraz do krajiny môžu vstúpiť len ľudia, ktorí na to majú pádny dôvod, napríklad práca. Na otváranie hraníci v posledných dňoch tlačí v Nemecku čím ďalej tým viac politikov. Objavujú sa aj hlasy, aby Nemecko zrušilo dvojtýždňovú karanténu pre všetkých, ktorí tam po dlhšom pobyte v zahraničí prídu. 

Viac o téme: NemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu