Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Riskantný pokus Japonska: V reštaurácii šírili KORONAVÍRUS! Výsledky hovoria jasne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

TOKIO - Na mnohých miestach sveta sa začínajú uvoľňovať opatrenia zavedené v snahe zastaviť šírenie koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19. Hocikde už sú otvorené aj reštaurácie a japonská televízna sieť NHK sa rozhodla vyskúšať, ako ľahko sa v tomto prostredí môže infekcia šíriť, napísal spravodajský server CNN.

Na vykonanie experimentu stačili jednoduché pomôcky: fluorescenčná látka a čierne svetlo. Jeden z desiatich klientov v bufete dostal na ruku spomínanú látku predstavujúcu koronavírus.

Riskantný pokus

Potom počas bežného obeda sa on aj zvyšok hostí správali ako obvykle - prechádzali k bufetu nabrať si jedlo, vziať si príbory, kontrolovali si mobilný telefón a užívali si pokrmy. Novinári experiment nakrúcali a videonahrávka ukazuje, ako sa farba rozšírila na celý rad povrchov, taniere, príbory a ruky i tváre niektorých ľudí v miestnosti.

Druhý experiment v rovnakom prostredí sa zameral na výhody dodržiavania zvýšených hygienických opatrení, kedy si "infikovaný" človek a ostatní stravníci pred jedlom aj počas neho umyli ruky a častejšie sa vymieňali príbory a ďalšie nástroje. V tomto prípade sa farba šírila menej.

„To video dokazuje, ako sa vírus veľmi účinne roznesie na povrchy a ľudí okolo,“ povedal CNN John Nicholls, profesor klinickej patológie Hongkongskej univerzity. „Myslím, že to naozaj podčiarkuje nutnosť zvýšenej hygieny, aby sme zastavili šírenie tejto choroby.“

Viac o téme: ReštauráciaJedloPokusŠírenieKoronavírusCOVID-19Povrchy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu