Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrozivé odhalenie expertov: Toto sa stalo s Dunajom v dôsledku ľudských zásahov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

AUGSBURG - Európsky veľtok Dunaj v uplynulých dvoch storočiach prišiel o 134 kilometrov svojej pôvodnej dĺžky v dôsledku ľudských zásahov. Vyplýtva to z medzinárodnej štúdie, ktorá skúmala usadeniny rieky po celej jej dĺžke dosahujúcej 2850 kilometrov.

Bavorský zemský úrad pre životné prostredie v Augsburgu informoval o tom, že Dunaj sa od polovice 19. storočia nielen skrátil o 134 km, ale je taktiež užší, a to miestami až o 40 percent. Tieto zmeny sú dôsledkami terénnych úprav, protipovodňových opatrení a výstavby priehrad. 

Hrozivé odhalenie expertov: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti skúmali negatívne dôsledky stavebnej činnosti a navrhli protiopatrenia. Problém spočíva v tom, že po stavebných zásahoch sa látky, ktoré by inak odniesla voda do delty Dunaja, usadzujú pozdĺž toku, čím vodstvo trvale menia. 

Hrozivé odhalenie expertov: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dunaj pramení v nemeckom pohorí Schwarzwald a preteká Rakúskom, Slovenskom, Maďarskom, Srbskom či Rumunskom. Chorvátsko, Bulharsko, Moldavsko a Ukrajina majú prístup len k jednému brehu tejto inde hraničnej rieky. Na Dunaji ležia hlavné mestá štyroch európskych štátov - Viedeň, Bratislava, Budapešť a Belehrad. 

Viac o téme: Dunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu