Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aj vy veríte, že Mesiac má vplyv na naše zdravie? Vysvetlenie odborníkov vás prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Príchod na svet, epilepsia, spánok - Mesiac podľa mnohých ovplyvňuje náš život rôznymi spôsobmi, hoci jeho svetlo predstavuje len 0,00025 percenta žiary letného slnka, napísal francúzsky denník Le Figaro. Podľa vedcov je to ale ľahko vyvrátiteľný mýtus.

Mesiac v splne vraj urýchľuje pôrody, narušuje naše noci, podporuje rast vlasov, vyvoláva záchvaty epilepsie či agresívne správanie. Po stáročia sa splnu pripisoval vplyv na naše zdravie. Tuto vieru ale vyvrátili mnohé štúdie, no napriek tomu aj naďalej zostáva v ľuďoch hlboko zakorenená. "Moja rodina a ja sme veľmi ovplyvňovaní fázami Mesiaca. Keď sme o tom hovorili so svojím lekárom, namietal, že to nemôže byť pravda. Ale keď je na Mesiac citlivé more, prečo nie aj my?" pýta sa jeden z užívateľov internetu. 

Aj vy veríte, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

To je hlavný argument, ktorý ľudia uvádzajú, aby vysvetlili údajné vplyvy Mesiaca - keď vyvoláva príliv, prečo by nemal pôsobiť aj na naše telo, ktoré je zo 75 percent zložené práve z vody? "Na rozdiel od toho, čo si myslíme, nepriťahuje Luna len vodu, priťahuje všetko," hovorí astronóm Jean-Eudes Arlot. Táto sila je však v pomere k človeku veľmi slabá; nie je väčšia než váha mušky, ktorá si sadla na vaše rameno. "V prvom rade sme priťahovaní Zemou, potom Slnkom. Príťažlivosť Mesiaca je slabá," uvádza fyzik Jean-Jacques Ingremeau, člen Francúzskeho združenia pre vedecké informácie. 

Ďalšou slabinou mesačných teórií je úvaha, že Mesiac má významnú silu len keď je v splne. "V skutočnosti je Luna vždy úplná, len nie je stále rovnako ožarovaná Slnkom. Ostatné zmeny svitu Mesiaca počas jedného dňa sú výraznejšie než zmeny medzi jednotlivými fázami tohto telesa. Keby mala Luna vplv na naše zdravie, muselo by sa to prejavovať niekoľkokrát za deň," poznamenáva Ingremeau. Mesiac okrem toho nevyžaruje vlastné svetlo, je to mŕtve teleso. Odráža len žiaru Slnka. Jediný preukázaný účinok splnu je ten, že sa zvyšuje počet autonehôd spôsobených zverou. Nočné svetlo totiž vedie k tomu, že sa zvieratá v noci pohybujú. 

Aj vy veríte, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ostáva teda objasniť, aké vplyvy Mesiac presne má. Vedci sa preto ponorili do štúdia dokumentov o pôrodnosti. Zo všetkých asi dvadsať publikovaných štúdií žiadna nepreukázala, že by sa v noci so splnom rodilo viac detí. Ďalšie tímy veddcov skúmali, či má Luna vplyv na psychické choroby, na kvalitu spánku alebo epilepsiu. Žiadna súvislosť zistená nebola. Odkiaľ teda viera v moc Mesiaca pochádza? "Korene sú pravdepodobne hlboké a vzdialené, vychádzajú zo stáročných tradícií a starých náboženstiev. K tomu sa pripájajú aj kognitívne stránky. Máme tendenciu prednostne veriť zdrojom informácií, ktoré potvrdzujú našu vieru, intepretujú v náš prospech nejasné informácie. Zdôrazňujeme skor tie skutočnosti, ktoré nám vyhovujú," vysvetlil biológ Thomas Durand. 

Viac o téme: SplnMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu