Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sekta oblbla svojich členov, rituálna samovražda! 780 mŕtvych, otrasné detaily tragédie

Zhorené telá členov sekty, ktorí sa pod vplyvom jej zakladateľov podpálili Zobraziť galériu (4)
Zhorené telá členov sekty, ktorí sa pod vplyvom jej zakladateľov podpálili (Zdroj: profimedia.sk)

KAMPALA - Jeden z najhorších prípadov hromadných samovrážd sa odohral v Ugande pred dvadsiatimi rokmi, 17. marca 2000. Zhruba 530 členov tamojšej apokalyptickej sekty Hnutia za obnovu desatora božích prikázaní spáchalo rituálnu samovraždu upálením. Neskôr boli na rôznych miestach krajiny nájdené ďalšie obete, celkovo zomrelo 780 osôb. Podľa vyšetrovateľov navyše nešlo o samovraždu, ale masovú vraždu, ktorú malo na svedomí vedenie sekty. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Hnutie za obnovu desatora božích prikázaní založili v Ugande bývalá prostitútka a predavačka piva Credonia Mwerindeová a kňaz Joseph Kibweteere koncom 80. rokov 20. storočia. Obaja tvrdili, že mali prorocké videnia a že v roku 2000 nastane podľa nich koniec sveta. Keď sa 1. januára 2000 nič nestalo, posunuli termín na 17. marca. 

V strede je zakladateľka Credonia Mwerindeová
Zobraziť galériu (4)
V strede je zakladateľka Credonia Mwerindeová  (Zdroj: TASR/AP)

Členovia sekty sa zhromaždili v kostole v mestečku Kanungu na juhozápade krajiny, modlili sa a spievali. Potom sa poliali parafínom a zapálili. Vzápätí sa ozvalo niekoľko výbuchov a kostol sa ocitol v plameňoch. Zahynulo okolo 530 ľudí, vrátane desiatok detí a päť hlavných vodcov sekty.

Sekta oblbla svojich členov,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Sekta oblbla svojich členov,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jej členovia mali ešte pred smrťou rozpredať majetok a pripraviť sa na cestu do neba. Neskôr boli nájdené stovky mŕtvych tiel stúpencov sekty v okolí, väčšina bola otrávená. 

Viac o téme: UgandaSektaMasová samovražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu