Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyprázdňujete sa pravidelne? Neverili by ste, ako stolica v jednej VECI ovplyvňuje život

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí nenávidia reči o vyprázdňovaní a stolici. Zaujímavé zistenia vedcov z bostonskej nemocnice Beth Israel Deaconess Medical Center však možno zmenia váš názor. Skúmali súvislosť medzi touto fyziologickou potrebou a psychickou pohodou a pozrite, k čomu sa dopracovali.

Pravidelné vyprázdňovanie patrí k tým najzákladnejším prejavom fyziologického fungovania organizmu. Nová štúdia amerických vedcov potvrdila, že tento jav úzko súvisí nielen so správnym fyzickým, ale aj psychickým nastavením nášho tela. "Chronická zápcha aj chronická hnačka sa u depresívnych ľudí objavujú výrazne častejšie ako u tých, ktorí sa po psychickej stránke cítia dobre. Naše zistenia tak podporujú vzťah medzi náladou a špecifickými návykmi čriev," uviedla autorka štúdie Sarah Ballouová.

Zadržiavanie stolice je nezdravé,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thi)

Aktivita čriev je oveľa intenzívnejšia, ak sme v pohode. Približne 90 percent receptoru serotonín, ktorý prispieva k pocitom šťastia, sa totiž nachádza práve v črevách. Takže ak telu chýba, tak sa to prejaví na nálade. Túto skutočnosť podporila správa mikrobiológa Jeroena Raesa z belgickej univerzity v Leuvene. Do svojho výskumu zapojil 1054 respondentov, u ktorých sledoval pravidelnosť vyprázdňovania. U 173 zo sledovaných osôb, ktorým bola diagnostikovaná depresia alebo sa počas štúdie zhoršila psychická kvalita ich života, chýbali v črevnej mikroflóre dva druhy mikróbov - coprococcus a dialister. Výsledky tak poskytli dôkazy o mikrobiomových väzbách na duševné zdravie. 

Facebookovú skupinu zaplavili fotky výkalov: Ľudia si ich komentujú vo veľkom, dôvod je šialený

Steven Horne z Amerického cechu bylinkárov zas rozoberá vyprázdňovanie z inej stránky. Tvrdí, že termín "plný ho*ien" sa často používa na opis niekoho, kto má zlú náladu. Nemusí však ísť iba o prenesený význam. Dôvodom môže byť naozaj fakt, že takýto človek trpí zápchou alebo má aj vážnejšie problémy s fungovaním čriev. Odborníci tak potvrdzujú, že ľudia majú akýsi "črevný mozog", ktorý produkuje neurotransmitery a tie priamo ovplyvňujú náš emocionálny stav. "Ak sa nad tým zamyslíte, zápcha môže mať vplyv na vašu náladu. Keď nie ste fyzicky vyprázdnený, tak sa necítite dobre a máte menej energie," vysvetlil Horne s tým, že udržiavanie zdravých čriev a priaznivá črevná mikroflóra sú kľúčom k zlepšeniu zdravia.

Viac o téme: StolicaVyprázdňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu