Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obrovská hviezda neďaleko Zeme sa správa čudne: Podľa vedcov exploduje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Sperd3)

WASHINGTON - Hviezda Betelgeuze v súhvezdí Orion, ktorá kedysi patrila medzi deväť najjasnejších hviezd zemskej oblohy, od vlaňajšieho októbra rýchlo stráca svoju jasnosť. Vedci preto nevylučujú, že vo vzdialenej budúcnosti exploduje. Informovala o tom televízia CNN, ktorá zmieňuje výskum profesora astronómie z americkej univerzity Villanova Eda Guinana.

Ešte v októbri Betelgeuze žiarila 2,5-krát viac než teraz, keď sa v rebríčku najžiarivejších hviezd prepadla na 23. miesto. Guinan, ktorý hviezdu so svojimi kolegami sleduje od 80. rokov minulého storočia, ju považuje za kandidáta na supernovu, teda hviezdnu explóziu.

Betelgeuze, ktorá je červeným veľobrom, je podľa Guinana stará asi deväť miliónov rokov. Životný cyklus hviezd tejto veľkosti pritom činí desať miliónov rokov. "I keď už nadišiel jej čas, počas nášho života neexploduje. Stane sa tak pravdepodobne v budúcich 200 000 až 300 000 rokoch," vyhlásil. 

Na oblohe nás v roku 2020 čakajú parádne astronomické udalosti: V decembri nastane úkaz storočia!

Betelgeuze patrí medzi premenné hviezdy, lebo pravidelne stráca a potom zas získava na jasnosti. Tieto cykly trvajú asi 420 dní. V uplynulých mesiacoch sa síce hviezda nachádzala vo svojom bežnom cykle, keď prichádzala o jasnosť, v porovnaní s minulými rokmi ale bola zmena dramatickejšia. Podľa matematických modelov by fáza útlmu mala skončiť v polovici januára. Guinan ale upozornil, že Betelgeuze sa často riadi vlastnými pravidlami, keď vypočítané modely správanie nerešpektuje. "Osobne si myslím, že sa vráti späť, ale pozorovať zmenu hviezd je zábavné," uviedol. 

Betelgeuze
Zobraziť galériu (2)
Betelgeuze  (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa odborníka je tiež možné, že hviezda bude pokračovať v útlme jasnosti. To by znamenalo, že sa ocitneme tesne pred úžasným svetelným divadlom. A keďže je Betelgeuze vo vzdialenosti zhruba 700 svetelných rokov, čo je v galaktickom meradle možné považovať za tesné susedstvo, prípadná explózia by mala vplyv aj na Zem. "Bude to veľmi jasná hviezda, viditeľná aj počas dňa," povedal Guinan.

Bezprostrednou hrozbou pre život na Zemi Betelgeuze nebude, ultrafialové žiarenie z hviezdneho výbuchu by ale mohlo spáliť ozón v atmosfére. Až Betelgeuze vyhorí na železné jadro, keď nebude schopná jadrová fúzia, tak sa rýchlo zrúti, čo následne povedie k explózii. Bývalý červený veľobor sa rozžiari jasnou modrou farbou, ktorá bude svietiť až štyri mesiace. Proces vyhasnutia potom potrvá asi rok. 

Viac o téme: VesmírHviezdaSupernovaBetelgeuze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu