Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ľadovce v Grónsku ukrývajú záhadu: Jednu z nich vedci nedávno odhalili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAPORRO - Vedci z univerzity v Hokkaido a univerzity v Osle na nedávnom výročnom kongrese Americkej geofyzikálnej únie uviedli, že pod ľadovými platňami v Grónsku tečie doposiaľ neobjavená rieka. Ich zistenia sú podporené satelitnými snímkami, ktoré v minulosti urobila NASA. Tento objav opäť raz potvrdil, že svet ukrytý pod ľadovcami je pre ľudstvo stále záhadou.

Agentúra NASA v rámci operácie IceBridge v minulých mesiacoch potvrdila existenciu subglaciálneho útvaru, ktorý bol pomenovaný ako "Veľký kaňon Grónska". Tiahne sa od vnútrozemia Grónska po Severný ľadový oceán a je dôkazom, že práve na tomto mieste mohol byť kedysi riečny systém. Japonským a nórskym vedcom sa podarilo zistiť, že súčasťou kaňonu je aktívny vodný tok, cez ktorý odteká z roztopených ľadovcov z vnútrozemia do oceánu voda. A keďže je ukrytá hlboko pod povrchom, nazvali ju Tmavá rieka". 

Ľadovce v Grónsku ukrývajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Aj keď ešte stále pretrváva v tejt súvislosti značná neistota, naše výsledky sa zhodujú so zisteniami, ktoré potvrdili existenciu subglaciálneho riečneho systému dlhého viac ako 1600 kilometrov," uviedli vedci na nedávnom kongrese Americkej geofyzikálnej únie. Autor štúdie Christopher Chambers spresnil, že novoobjavený tok sa nachádza 300 až 500 metrov pod povrchom a ide o miesto s aktívnou eróziou. Intenzita prietoku vody v koryte je závislá od ročného obdobia. V zime, keď sú ľadovce pevné, sa rieka pravdepodobne mení iba na pramienok, ale na jar je jej tok intenzívny.

Viac o téme: RiekaGrónskoObjavĽadovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu