Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Vedkyňa objavila fľašu a v nej 20-ročný odkaz od detí zo škôlky: Čítajte, čo napísali

Oahu Zobraziť galériu (3)
Oahu (Zdroj: Getty Images)

OAHU - Na kuriózny objav na Havaji náhodou narazila asistentka pre výskum tuleňov Paige Minová. Počas pozorovania na súostroví Pearl and Hermes Atoll ju upútala fľaša, v ktorej našla viac ako dvadsaťročný odkaz. Nálezkyňa už kontaktovala jeho hlavnú autorku a podľa prúdov v Pacifiku sa jej podarilo vypočítať aj približnú trasu, ktorú táto správa absolvovala.

Mladú vedkyňu Minovú upútalo počas pozorovania tuleňov niečo nezvyčajné. Na pláži totiž objavila fľašu s odkazom vo vnútri. "Hneď mi bolo jasné, že to nie je nejaký obyčajný odpad, ktorý končí na brehu ostrova. Upútal ma obsah, videla som, že je v ňom zrolovaný papier," začína svoje rozprávanie. Fľašu otvorila až v tábore spolu s kolegami. Zistili, že ju oceánske prúdy unášali od 15. júna 1998. V jej vnútri sa nachádzala starostlivo napísaná správa od detí zo škôlky z mesta North Bend v americkom štáte Washington. 

FOTO Vedkyňa objavila fľašu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: noaa)

V liste bolo uvedené, že do Pacifiku bola vhodená medzi Havajom a San Franciscom. Okrem iného obsahoval aj otázky malých žiakov, ktorí sa prípadných nálezcov pýtali na všeličo. Nick chcel napríklad vedieť, či je v oblasti, kde fľašu našli, nejaké zlato, Erinn si kládla otázku, či tí, ktorí ju našli, majú radi mačky a Tyson sa zas pýtal, či je niekde blízko sopka. Ďalšími časťami správy boli fotka celej triedy spolu s učiteľmi a kresby detí. "Bolo zaujímavé pozerať sa na tie obrázky a spájať jednotlivé otázky s tvárami detí," pokračuje Paige.

FOTO Vedkyňa objavila fľašu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: noaa)

Asi dva mesiace po objave sa jej podarilo skontaktovať triednu učiteľku Mary-Lee Johnsonovú. Momentálne je už síce na dôchodku, ale ešte stále príležitostne pracuje v škôlke. Priblížila, že do vody hodil fľašu jej manžel počas pretekov Pacific Cup Race. "Deti, ktoré odkaz napísali, majú teraz 26 rokov a celá tá spomienka pani učiteľku veľmi rozveselila. Dokonca sľúbila, že ma osobne navštívi a všetko si po rokoch veľmi rada opäť pozrie," uviedla Minová.

Tá dokonca vypočítala približnú trasu fľašky a tvrdí, že na mieste, kde ju našla, skončila vďaka Veľkému pacifického košu, pretože práve tam je veľká koncentrácia odpadu. Pravdepodobne ju unášal kalifornský prúd a potom skončila na súostroví Pearl and Hermes Atoll. 

Viac o téme: HavajObjavOdkaz vo fľaši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu