Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Poľsku sa narodili divné dvojčatá, každé je úplne iné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/NÚDCH)

LODŽ - Pozornosť poľských médií upútal nezvyčajný úkaz z pôrodnice v poľskej Lodži, kde prišli na svet dvojičky rozdielnej farby pokožky. Malá Joanna má bielu pleť, jej brat Jason je černoch, napísal spravodajský server Onet. Niečo také podľa expertov vraj môže prekvapiť len ​​neznalých laikov, z hľadiska genetiky je to totiž jednoducho možné.

Za netypickým párom z Lodže sa skrýva genetický úkaz zvaný albinizmus. Obaja rodičia, Diana a Franck, sú rodáci z Kamerunu a sú černosi. Ale narodenie bielej dcérky pre nich nebolo prekvapením, pretože v matkinej rodine sa albíni vyskytujú celkom často, svetlú farbu kože má aj Dianin strýko a dvaja bratia.

Onet pripomenul, že albinizmus sa môže u dieťaťa prejaviť, ak sa jeho gén vyskytuje u oboch rodičov, u ktorých sa ale nemusia prejaviť. Joanna a Jason sú dvojvaječné dvojčatá. Rozdielna farba pleti sa u takých súrodencov vyskytuje veľmi zriedkavo, ale nie je vede neznáma. Z hľadiska genetiky je to jednoducho možné, tvrdí doktor Janusz Lasota, konzultant lodžskej pôrodnice.

Vo svete pripadá na 17 000 osôb jeden albín, ale v Afrike, kde ich percento neustále narastá, jeden albín pripadá na 5000 Afričanov. Kvôli farbe pleti ale často čelia diskriminácii a prenasledovaniu. Podľa správy OSN zomiera v Afrike 98 percent albínov pred štyridsiatkou, z toho 80 percent na rakovinu kože. V niektorých oblastiach subsaharskej Afriky sú dokonca považovaní za nositeľa nešťastia, inde zas veria poverám, že sú vybavení kúzelnou mocou a že niektoré časti ich tela môžu zabezpečiť šťastie a úspech. To už viedlo k prípadom mrzačenia aj vrážd.

Viac o téme: DvojičkyPoľskoAlbinizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu