Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nevídaný objav v poľskom jadrovom bunkri: Vedci narazili na mega kolóniu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Vedci objavili jedinečnú kolóniu mravcov, ktorá je uväznená v bunkri na jadrové zbrane. Podľa všetkého prežili iba vďaka požieraniu mŕtvol vlastného druhu. Tento prípad svedčí o tom, že sa mravce dokážu adaptovať na prostredie a prežívajú aj v nevhodných podmienkach.

Hlavné hniezdo týchto mravcov sa nachádza vo zvislej vetracej rúre bunkra, ktorá za sovietskej éry slúžila na ukladanie jadrových zbraní. Aj napriek neschopnosti rozmnožovania a nevhodným podmienkam sa tejto kolónii mimoriadne darí. Mravce v bunkri dokážu totiž prežiť bez tepla, svetla a donedávna aj zdrojov potravy. 

Nevídaný objav v poľskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tím vedený profesorom Wojciechom Czechowským z Poľskej akadémie vied zistil, že počet mravcov dole v bunkri sa zväčšil na veľkú kolóniu, ktorá pokračovala v stavbe hniezda. Spolupracovník Czechowského, doktor Istvan Maaka z Múzea a inštitútu zoológie, doplnil, že kolónia dokáže prežívať iba vďaka požieraniu mŕtvol svojho vlastného druhu. Na spodok bunkra sa mravce dostanú cez špeciálne chodbičky, ktoré v bunkri vytvoril Czechowského tím, aby mohol pozorovať ich správanie. "Táto kolónia dáva nový rozmer adaptívnej schopnosti u mravcov. Žijú v okrajových biotopoch a v nepriaznivých podmienkach, ktoré sú kľúčom k evolučnému úspechu," vysvetlil v článku v odbornom časopise Journal of Hymenoptera Research.

Nevídaný objav v poľskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Philtheanimalfriend)

Hoci bola kolónia prvýkrát objavená už v roku 2013, až nedávno vedci zistili, že tieto mravce sú vlastne kanibali. Aj mravce mimo bunkrovej kolónie niekedy požierajú vlastný druh. Stáva sa tak predovšetkým na jar, keď majú nedostatok bielkovín. Ojedinelé nie sú ani "mravčie vojny", kedy proti sebe bojujú dve kolónie a po "bitke" zožerú mŕtvoly.

Viac o téme: BunkerMravcePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu