Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Teleskop, ktorý má pátrať po mimozemskom živote, zachytil sto záhadných signálov z vesmíru

Teleskop Tianyan Zobraziť galériu (2)
Teleskop Tianyan (Zdroj: Facebook/Astronomy & Astrophysics)

GUIZHOU - Tianyan, päťstometrový teleskop, údajne zachytil okolo sto rádiových signálov zo zdroja vzdialeného tri miliardy svetelných rokov od Zeme. Zdroj signálov je neznámy, vedci ho však klasifikujú ako FRB121102. V súčasnosti skúmajú, čo tajomné signály spôsobilo.

Tajomné signály, známe ako rýchle rádiové zhluky (FRB), sú malé pulzy rádiových signálov, ktoré pochádzajú z hlbokého vesmíru. Vedci z Čínskej vedeckej akadémie ich v súčasnosti skúmajú a snažia sa zistiť ich pôvod. Signály sú pre vedcov veľkou záhadou, mnohí z nich sa však domnievajú, že pochádzajú z vysokoenergetických vesmírnych procesov a nie sú spôsobené mimozemskou civilizáciou.

Teleskop, ktorý má pátrať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Teleskop Tianyan je najväčší a najcitlivejší teleskop na celom svete, nie je preto prekvapivé, že zachytil signály práve on. "Neznáme signály budeme aj naďalej monitorovať, aby sme získali čo najviac nových informácií," uviedli čínski vedci, ktorým v skúmaní pomáhajú americkí experti. 

Vedci v bani vyvŕtali diery hlboko do zeme: Objav v zemskej kôre ich totálne ohromil

Obrovský satelit sa nachádza v provincii Guizhou na juhozápade Číny a dosahuje veľkosť porovnateľnú s tridsiatimi futbalovými ihriskami. Pôvodne bol určený na zachytávanie mimozemských signálov v Mliečnej dráhe.

Viac o téme: VesmírTeleskopSignálTianyan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu