Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci v bani vyvŕtali diery hlboko do zeme: Objav v zemskej kôre ich totálne ohromil

Kidd Mine v Timminse Zobraziť galériu (3)
Kidd Mine v Timminse (Zdroj: Facebook/Kidd Mine)

TIMMINS - Baňa Kidd Creek Mine v kanadskej provincii Ontario je známa tým, že sa v jej útrobách ukrýva jedna z najstarších vôd na planéte. Najnovšie však vedci zistili, že je domovom viacerých druhov mikrobiálneho života, ktorý by mohol pomôcť odhaliť život aj inde vo vesmíre.

Predošlé štúdie potvrdili, že voda sa nachádza 2,4 kilometra pod povrchom, a to už milióny, a možno dokonca miliardy, rokov. V auguste bol v časopise Geomikrobiológia zverejnený výskum, ktorý informoval o tom, že vo vode bol objavený mikrobiálny život. Vedci z Univerzity v Toronte našli mikrobiálne bunky medzi sedimentom vo vzorkách pochádzajúcich z dvoch podzemných vrtov. 

Vedci v bani vyvŕtali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Kidd Mine)

Tento objav pridáva ešte väčšiu váhu dôkazom o tom, že v zemskej kôre, v oblasti považovanej ešte donedávna za nehostinnú, sa nachádza podpovrchová biosféra. Tá sa skladá z miliárd mikróbov žijúcich niekoľko kilometrov pod povrchom. Vedci odhadujú, že až 70 percent mikroorganizmov žijúcich na zemskom povrchu prežíva aj v zemskej kôre, v prostredí, ktoré bolo považované za príliš horúce a príliš tmavé na existenciu akýchkoľvek živých organizmov. Tieto mikróby dohromady majú produkovať 15 až 23 miliárd ton uhlíka, čo je 245 až 385 viac ako uhlíková masa ľudí na povrchu. 

Pod Antarktídou objavili stratené kontinenty: Tajuplná história odhalená!

Vedci túto oblasť nazvali "podzemnými Galapágmi". Tvorí ju zmes baktérií, archeónov (starších archeobktérií) a eukaryotov. Na rozdiel od svojich nadzemských príbuzných tieto mikróby vedia prežiť napríklad len vďaka energii z kameňov.  

Vedci v bani vyvŕtali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/City of Timmins)

Spomínané mikroorganizmy sú nepreštudovaným fenoménom, ktorý si vyžaduje ďalší výskum. Čo sa týka tých objavených v bani Kidd Creek, kanadskí výskumníci analyzovali ich metabolickú aktivitu tým, že merali, ako rýchlo dokázali zmetabolizovať určité typy potravín. Z výsledkov vyplýva, že skúmaného spoločenstva mikróbov boli takmer všetky sulfátové. To znamená, že pri anaeróbnom dýchaní využívajú síran a menia ho tak na sírovodík. "Identifikácia týchto sulfátových organizmov je dôležitým krokom k poznaniu podpovrchovej biosféry. Musíme zodpovedať otázku, ako bola podpovrchová voda kolonizovaná životom tvoreným z mikroorganizmov," píše sa v štúdii. Jej závery by mohli pomôcť objaviť stopy života na Marse alebo na iných vesmírnych telesách v našej slnečnej sústave. 

Viac o téme: KanadaVodaBaňaObjavMikróby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu