Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chcete sa stať lepším bežcom? Tréner radí, tieto CVIKY z vás dokážu spraviť maratónca

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Neexistuje lepší pocit, ako pokoriť svoj doterajší rekord v cvičení. Dobrým príkladom je beh, bežci však dobre vedia, že za odbehnutým maratónom je veľa práce. Existuje niekoľko cvikov, vďaka ktorým sa v tomto športe dostanete na ďalšiu úroveň. Jedným z nich je napríklad čoraz populárnejší plank.

"Silový tréning je veľmi prospešný pre bežcov na dlhé vzdialenosti, najmä ak sa chystáte bežať ďalej alebo rýchlejšie ako zvyknete," vysvetlil osobný tréner Anthony Mayatt. Posilňovanie svalov vedie k zvýšeniu množstva svalových vlákien, a tým pádom bude váš beh rýchlejší a menej bolestivý. Silový tréning je dobrý aj pre správne držanie tela a zároveň znižuje riziko zranenia. Tréner odporúča do tréningového plánu pridať jeden alebo dva silové tréningy do týždňa.

Chcete sa stať lepším
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pár tipov, ako sa stať lepším bežcom: 

1. Krátky šprint

Venujte sa krátkym šprintom, vaše nohy vďaka nim naberú na svalových vláknach. Okrem toho získate silu, ktorá je pri behoch na dlhšie vzdialenosti potrebná. Odporúčaný je šprint šesť až desaťkrát na sto metrov. Nezabúdajte na oddych, späť k štartovacej čiare preto nebežte, ale kráčajte.

2. Mŕtvy ťah

Je dôležité pracovať na zadnej strane tela, dolnej časti chrbta a oblasti okolo panvy. Cvičenie by malo byť dynamické, preto je lepšie cvičiť s väčšími váhami s menším počtom opakovaní. Ideálne je urobiť šesť až osem opakovaní štyrikrát. 

Chcete sa stať lepším
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Zdvih na hrazde

Je pravda, že pri behu väčšinu práce odvedú nohy, no aj ruky sú dôležité. Ak chcete bežať rýchlejšie, potrebujete dobré držanie tela. Nezabúdajte preto na tréning rúk, ramien, chrbta a jadra tela. Postačí zdvih na hrazde, štyri až šesť opakovaní, pokojne môžete použiť aj gumu na cvičenie.

4. Výpady

Základom behu je pokladať jednu nohu dopredu a druhú zase dozadu. Rovnaký princíp má aj toto cvičenie, v ktorom spravíte krok dopredu a zadnú nohu pokrčíte do 90-stupňového uhla. Skúste tri až šesť opakovaní na každú nohu a ak si trúfate, pri cvičení chyťte do rúk činky. 

Chcete sa stať lepším
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Doska (Plank)

Doska, známa skôr ako plank, dokonale posilní jadro tela a zamedzí tak zraneniam počas behu. Nie je potrebné vydržať v planku príliš dlho, najlepšie je pracovať s tridsiatimi sekundami až jednou minútou, tri až päťkrát a s prestávkami. 

Viac o téme: CvičenieBeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu