Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na prvý pohľad jednoduchý matematický príklad rozhádal ľudí na internete: Dokážete ho vyriešiť?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tisíce ľudí sa na Twitteri pokúšajú vyriešiť túto matematickú otázku. Ani zďaleka to ale nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Tento príklad dokazuje, že spôsob, akým ste sa učili matematiku, môže zmeniť výsledok. Na otázku existujú dve možné odpovede, ktorá z nich je správna?

Najprv istá Emma zdieľala na Twitteri matematický príklad s výzvou na jeho riešenie. Problém je nasledovný: 8 ÷ 2 (2+2) = ?

Jej príspevok komentovalo viac ako 8000 užívateľov, ktorí zároveň navrhovali svoje riešenia príkladu. Dve najbežnejšie odpovede boli 1 a 16. Kvôli rozporom v odpovediach sa rozpútala vášnivá online debata. Dôvodom, prečo sa ľudia dopracovali k dvom odlišným výsledkom, sú dve odlišné metódy počítania. Tí, ktorí verili metóde BODMAS, zaznamenali výsledok 16 a fanúšikovia metódy PEMDAS zase 1. 

HÁDANKA, ktorá má len jednu vetu: Ako rýchlo dokážete prísť na správnu odpoveď?

Metódu BODMAS používajú ľudia, ktorí sa snažia rozobrať veci dopodrobna, aby mohli ďalej riešiť zátvorky, delenie, násobenie, sčítavanie či odčítavanie. PEDMAS pre zmenu nabáda k riešeniu samotných zátvoriek, exponentov, delenia, násobenia a podobne. 

Podľa "otca všetkých kalkulačiek" - Google kalkulačky - je správny výsledok je 16. K riešeniu sa vyjadril aj profesor matematiky z Oxfordskej univerzity. Vysvetlil, že neexistuje žiadna správna odpoveď, pretože rovnica je údajne napísaná nejednoznačne. "Bez lepších zátvoriek dochádza k nejednoznačnosti. Existujú zaužívané pravidlá o poradí jednotlivých operácií, ktoré by mohli vyriešiť tento problém," uviedol profesor. Navrhuje, že najlepším riešením je odstrániť zátvorky v príklade.

Viac o téme: HádankaMatematický príklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu