Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jeden z desiatich ľudí na svete zažíva predsmrtné stavy: Sprevádzajú ich tieto symptómy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COPENHAGEN - Podľa nových zistení, ktoré budú prezentované na výročnom stretnutí Európskej akadémie neurológie, jeden z desiatich ľudí na svete má skúsenosti s predsmrtným stavom. Tento stav fascinuje odborníkov už celé stáročia, podľa autorov výskumu je pôvod a prevalencia predsmrtných stavov stále záhadou.

Odborníci tieto udalosti definujú ako "vedomé percepčné zážitky", ktoré sprevádza široká škála duchovných a fyzických pocitov ako halucinácie, zážitky mimo tela, rýchle myšlienky či skreslený zmysel pre čas. Najzaujímavejšie však je, že predsmrtné stavy sa vyskytujú u ľudí, ktorí sa stali účastníkmi autonehody alebo utrpeli srdcový infarkt v rovnakej miere, ako u ľudí, ktorí sú v bezpečí. 

Mladík po autonehode upadol do klinickej smrti: Stretol som sa s Ježišom, toto sa ma spýtal!

Výskumníci preto skúmali viac ako tisíc jedincov z 35 krajín. Pýtali sa ich, či s podobnými zážitkami majú skúsenosti. Účastníci ďalej poskytli viac podrobností prostredníctvom Greysonovej škály - dotazníka, ktorý kvalifikuje viac ako tucet symptómov. Otázky ako "zažili ste situácie z minulosti" alebo "z ničoho nič sa vám zdalo, že všetko chápete" dokážu zistiť, či mal respondent skúsenosť s daným stavom. Iba 106 jedincov z 289 účastníkov malo reálne skúsenosti s predsmrtným stavom. 55 percent verilo, že spomínaný stav je život ohrozujúci, 87 percent účastníkov zaznamenalo abnormálne vnímanie času, 65 percent z nich zase zrýchlenú schopnosť myslenia, 63 percent nadobudlo výnimočné zmysly a 53 percent zažilo oddelenie ducha od vlastného tela. 

Jeden z desiatich ľudí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Analýzou predchádzajúcich štúdií si vedci všimli aj súvislosť medzi skúsenosťou s predsmrtným stavom a rýchlym pohybom očí v spánkovej fáze zvanej REM. Počas tejto fázy spánku je mozog aktívny a oči sa rýchlo pohybujú. Snívanie je živšie a veľa ľudí v tejto fáze zažíva dočasnú paralýzu. "Táto asociácia ale nie je kauzálna," uviedol vedúci výskumník Daniel Kondziella z dánskej Univerzity v Copenhagene. 

Viac o téme: Posmrtný životPredsmrtný stav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu