Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruskí kozmonauti upratovali vo vnútri ISS a narazili na nečakaný nález

Kononenko s Ovčininom počas výstupu do vesmíru
Kononenko s Ovčininom počas výstupu do vesmíru (Zdroj: TASR/AP)

ISS (obežná dráha) - Ruskí kozmonauti Oleg Kononenko a Alexej Ovčinin sa počas nočného výstupu do voľného priestoru okrem údržbárskych prác venovali aj upratovaniu. Vo vnútri Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) našli uterák, ktorý tu pred desiatimi rokmi zanechal jeden z ruských kozmonautov, ktorý si ním čistil skafander od špiny. Uterák sa teraz vráti na Zem, kde ho vedci budú skúmať.

Dvojica, ktorá vo vákuu strávila šesť hodín a jednu minútu, začala stredajší výstup umiestnením fotografie ruského kozmonauta Alexeja Leonova na module Pirs. Leonov, ktorý tento týždeň oslávil 85. narodeniny, sa 18. marca 1965 stal prvým človekom, ktorý vystúpil do otvoreného kozmu.

Počas pracovnej smeny kozmonauti nainštalovali madlá na ruský modul Poiska, odobrali sériu zariadení, ktorá slúžila k vedeckým experimentom, a odhodili do voľného priestoru zariadenia, ktoré už dokončilo plazmový experiment. Odhodený objekt zhorí v zemskej atmosfére.

Kononenko s Ovčininom tiež očistili okienko priezoru na module Pirs, ktoré sa z času na čas musí zvonka utierať. Portál nasaspaceflight.com poznamenal, že sa na okienku usadzujú častice spalín motorov prilietajúcich a odchádzajúcich lodí. Pre Kononenka bol stredajší výstup piaty v jeho kariére, pre Ovčinina bol pobyt mimo ISS premiérou.

Viac o téme: UterákKozmonautiISSMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu