Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

K ISS sa pripojila ďalšia kozmická loď Elona Muska: Dragon tam bude najmenej mesiac

Kozmická loď Dragon Zobraziť galériu (2)
Kozmická loď Dragon (Zdroj: SITA/ NASA TV via AP)

MYS CANAVERAL - Nákladná kozmická loď Dragon súkromnej americkej spoločnosti SpaceX sa v pondelok popoludní spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS), kam dopravila 2500 kilogramov zásob a vybavenie pre posádku, informovala agentúra AP.

Loď zachytil pomocou robotického ramena Canadarm 2 kanadský astronaut David Saint-Jacques; stalo sa tak vo výške približne 400 kilometrov nad severnou časťou Atlantického oceánu. Visel externý kábel, ktorý sa mal uvoľniť už po štarte, samotné zachytenie však neskomplikoval.

Kanadská vesmírna agentúra (CSA) uviedla, že Saint-Jacques sa stal prvým Kanaďanom, ktorý zachytil kozmickú loď pomocou robotického ramena vyrobeného v Kanade. Samotný astronaut sa neskôr z ISS prihovoril kanadským školákom, ktorým povedal, že v tej chvíli cítil veľkú hrdosť.  Nákladná kozmická loď Dragon, ktorá sa v pondelok spojila s ISS už po druhý raz, odštartovala v sobotu z floridského Mysu Canaveral. K ISS letela už v roku 2017.

Kozmická loď Dragon
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ NASA TV via AP)

Ide už o 17. zásobovací let spoločnosti SpaceX od roku 2012. Náklad na ISS dopravuje aj americká spoločnosť Northrop Grumman, ktorej nákladná kozmická loď Cygnus dorazila k stanici len približne pred dvoma týždňami. Loď Dragon zostane pripojená k ISS zhruba mesiac. Následne sa aj s výsledkami vedeckého výskumu a ďalším nákladom vráti na Zem. Posádku ISS v súčasnosti tvoria okrem spomínaného Kanaďana aj dvaja Rusi a traja Američania. 

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa po zrušení letov raketoplánov v roku 2011 obrátil na súkromné firmy SpaceX a Boeing, ktorým poskytol osem miliárd dolárov na vývoj vesmírnych lodí na prepravu astronautov na ISS. V súčasnosti sa musia Američania spoliehať na ruské rakety, cena za "letenku" na lodi Sojuz sa však preto značne zvýšila; NASA teraz za let jedného astronauta platí 82 miliónov dolárov. NASA dúfa, že astronauti budú lietať na obežnú dráhu práve na palube lode Dragon alebo Starliner (Boeing) — alebo na oboch — do konca tohto roka.

Viac o téme: Kozmická loďISSDragonElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu