Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lekári varujú: Nenechávajte svoje deti sedieť v tejto polohe! Ani netušíte, ako si tým škodia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedci upozorňujú na zdravotné riziká, ktoré hrozia deťom, pokiaľ budú často sedávať v polohe písmena "W". Mnohé z nich tak sedávajú napríklad pri pozeraní televízora. Pozor ale na to, môže to mať negatívne dôsledky. Skúste preto svoje deti naučiť sedieť inak.

Malé deti často sedávajú na zadku, s kolenami položenými na zemi a smerujúcimi von. Táto poloha pripomína písmeno W. Lekári ale varujú rodičov, že takto sedieť je nebezpečné, pretože to môže ohroziť zdravý vývoj. Podľa britského Pediatrického terapistického centra u detí, ktoré sedávajú v tvare písmena W, existuje veľké riziko, že sa u nich dobre nevyvinie sila jadra tela a rovnováha. V dôsledku toho môžu mať neskôr problémy pri skákaní či behaní. Taktiež hrozí zle vyvinuté svalstvo v nohách a dislokácia bedra. 

Lekári varujú: Nenechávajte svoje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Tri-County Therapy, South Carolina)

"Ak všeobecne pridlho sedíte, vyvíjate neprimeraný tlak na krk, plecia hornú časť chrbta. Ak sa to navyše deje u detí, zdravotné riziká sú ešte väčšie. Vysedávanie v polohe "W" môže okrem iného skrátiť svaly na nohách a oslabiť svaly trupu, keďže v tejto polohe nemajú potrebu byť aktívne," vysvetľuje chiropraktička Avni Trivediová. Odborníci odporúčajú deťom sedieť buď s prekríženými nohami, alebo s nohami položenými nabok alebo pred nimi. 

Viac o téme: DetiSedenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu