Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Dievčatko (10) bolo na dovolenke v exotike: Vrátilo sa odtiaľ s desivou infekciou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Instagram/New England Journal of Medicine)

WALTHAM - Odborný časopis New England Journal of Medicine zverejnil fotografiu chodidiel desaťročného dievčatka, ktoré sa vrátilo z Brazílie s vážnym kožným ochorením. Lekári sa zároveň pýtali čitateľov, či dokážu rozpoznať diagnózu. Dúfajú, že pohľad na znetvorené nohy pacientky bude mať dostatočný preventívny účinok a viacerí z nás vynechajú na dovolenke chôdzu na boso.

Dievča má na fotke chodidlá obsypané bolestivými léziami. Tento "darček" si prinieslo z dovolenky v Brazílii, kde na vidieku chodievalo obdivovať do chlieviku prasiatka. Na tom by nebolo nič zlé, keby sa školáčka celý čas nepohybovala bosá. Odhalené chodidlá a najmä nechty na prstoch sa tak totiž stali domovom pre blchu piesočnú. Drobný parazit sa stal spúšťačom infekcie, ktorá nezriedka končí amputáciou prstov.

FOTO Dievčatko (10) bolo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/New England Journal of Medicine)

Toto ochorenie sa nazýva tungiáza. Jej pôvodcom je už spomínaná blcha, ktorá prenikne do ľudského tela cez nechránenú pokožku chodidiel, zavŕta sa do nej alebo si nájde skrýšu pod nechtom na prste, kde nakladie vajíčka. Naďalej potom parazituje pod vašou pokožkou, až kým neuhynie, čo môže trvať štyri až šesť týždňov. 

FOTO Dievčatko (10) bolo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

To, čo dokáže drobná blcha, ktorej veľkosť nie je väčšia ako dva milimetre, sledoval výskum už v roku 2003, keď jedna dobrovoľníčka ponechala svoje chodidlá napospas parazitom. Výsledky experimentu potvrdili, že ak sa pod kožu dostane samček so samičkou, sú schopní páriť sa aj v tomto prostredí.

Obrovské komplikácie môže spôsobiť aj jediná samička, ktorá nakladie až sto vajíčok. S tým sa stretol istý muž tiež po návrate z Brazílie. Z hnedej vyrážky na palci mu síce lekári vybrali iba pozostatky uhynutého parazita, ale spoločne s ním aj kopu vajíčok. Lekári preto upozorňujú, aby ste najmä v tropických krajinách zabudli na chôdzu po piesku na boso.

Viac o téme: DovolenkaParazitBlcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu