Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemáte tušenie, čo všetko žije vo vašich domovoch: Po tomto sa už možno nikdy nebudete sprchovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RALEIGH - Americký biológ Rob Dunn z Univerzity v Severnej Karolíne vo svojej najnovšej knihe opisuje čulý pulzujúci život v ľudských príbytkoch. Je až neuveriteľné, koľkých nebezpečných nájomníkov si držíme vo svojich v domovoch a žijeme s nimi v spokojnej symbióze, hoci sú mnohé z nich pre človeka veľmi nebezpečné.

Živočíšna ríša, ktorá tvorí súčasť ľudských príbytkov, sa stala predmetom záujmu biológa Roba Dunna, ktorý o nej napísal knihu s názvom Never home alone (Doma nikdy nie ste sami). Po jej prečítaní zistíte, že aj keď nevlastníte domáce zvieratko, váš domov je hotová zoologická záhrada.

Obzvlášť pri opisovaní sprchy si odborník potrpel na dramatickosť a tento bežný hygienický úkon prirovnal k hororovej scéne z filmu Psycho. "Hlavicou sprchy k nám okrem vody prúdi pozoruhodné množstvo jednobunkovcov a drobučkých červov s vlastným ekosystémom baktérií. Už len to, že prežijeme sprchovanie, je hotový zázrak," píše. 

Nemáte tušenie, čo všetko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Samostatnou kapitolou je podľa neho hmyz z čeľade kobylkovcovité. Kobylky likvidovali všetko živé od nepamäti. Dôkazom o tom je aj ich pozostatok na kosti bizóna nájdeného v jednej francúzskej jaskyni. Za zmienku určite stoja aj muchy, ktorými sú naše domovy doslova preplnené. Preto ani v jednom nesmie chýbať lapačka, ktorú dokonca pribalili na poslednú púť egyptskému faraónovi Tutanchamónovi, aby mu pomohla odháňať dotieravé dvojkrídlovce na jeho ceste do večného života.

Nemáte tušenie, čo všetko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dunn spomína vo svojej knihe aj sieťokrídlovcov. Nevinne vyzerajúci hmyz s priesvitnými krídelkami dokáže vylučovať toxické výpary a likvidovať nimi termity. Počas výskumu hmyzu v domovoch narazil na jeden špeciálny druh, ktorý sa mu podarilo identifikovať až po podrobnej štúdii jeho chĺpkov a pohlavného orgánu.

Nikdy si nesušte oblečenie na radiátore! Expertka varuje pred nebezpečenstvom, ktoré vám hrozí

Expert sa v publikácii prihovára aj psičkárom a varuje ich, aby si od svojich domácich miláčikov nenechali oblizovať tvár. Papuľa psa je totiž vynikajúcim inkubátorom pre viacero živočíšnych druhov nebezpečných pre človeka, vrátane larvy pásomnice. "Zvážte, či sa necháte olizovať vaším milovaným psom. Nikdy neviete, čo všetko ochutnal vonku a čo z toho si priniesol domov vo svojej papuli. Domáce zvieratá sú prenášačmi neuveriteľného množstva červov a parazitov, ktoré prežívajú aj v ich výkaloch."

Viac o téme: HmyzDomovMikroorganizmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu