Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Peklo ako priamo z Biblie: Pakistan čelí najhoršej invázii kobyliek za uplynulé dve dekády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Rob Bradford)

ISLAMABAD - Pakistan čelí najväčšej invázii púštnych kobyliek za posledných 27 rokov. Vláda už vyhlásila stav núdze. Správu priniesol v piatok spravodajský portál Sky News. Kobylky tento týždeň zničili úrodu vo veľkej poľnohospodárskej oblasti v provincii Pandžáb.

"(Kobylky) Prichádzajú každé ráno okolo ôsmej a obžierajú úrodu. Nezastavia sa až do večera," povedal jeden z dotknutých roľníkov. Kobylky ničia úrodu vo východnom Pakistane vrátane  bavlny, pšenice a kukurice. Pre mnohých farmárov znamená zničená úroda aj zničené živobytie.

"Čelíme najhoršej invázii za viac ako dve dekády. Rozhodli sme sa preto vyhlásiť stav núdze, aby sme problém vyriešili," povedala začiatkom februára pakistanská ministerka informácií Firdús Ášik Avánová, pričom stav núdze stále trvá. Situácia sa podľa obyvateľov Pandžábu ešte zhoršila.

Napätie je cítiť aj v susednej Indii, kde úrady nakúpili drony a špeciálne vybavenie na monitorovanie pohybu kobyliek. Dediny v hraničných provinciách Gudžarát a Rádžasthán sú považované za ohrozené.

Kobylky okrem Pakistanu vyčíňajú aj v Afrike. Núdzový stav pre ne vyhlásili v Somálsku. Problémy s inváziami majú aj v Keni a Etiópií. Africkým krajinám v boji s kobylkami v utorok prisľúbila finančnú pomoc vo výške pol milióna eur Európska komisia. O Pakistane sa nezmienila.

Viac o téme: VládaKobylkyPakistanIslamabadStav núdza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu