Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Po 60 rokoch chcú objasniť smrť turistov na Urale: Záhadný masaker v stane, deväť mŕtvych

Stan, v ktorom spali turisti Zobraziť galériu (2)
Stan, v ktorom spali turisti (Zdroj: Wikipedia)

MOSKVA - Ruská prokuratúra chce dať definitívnu bodku za záhadným incidentom z roku 1959, keď na severe Uralu počas výpravy skupiny ruských turistov z neznámych príčin zomrelo deväť z nich. Tajomná a dodnes nevysvetlená smrť dráždi fantáziu ruských aj zahraničných amatérskych bádateľov. Stala sa i námetom niekoľkých filmov. O príčine tragédie bolo vypracovaných až 75 verzií.

Vo februári 1959 sa výprava pod vedením Igora Ďatlova vydala zdolať horu Cholat Sjachyl (Hora mŕtvych) vysokú 1079 metrov v severnej časti pohoria Ural. Keď záchranári stratili so skupinou lyžiarov rádiový kontakt, vybrali sa ju hľadať. V jednom z priesmykov, ktorý teraz nesie Ďatlovovo meno, našli deväť mŕtvych tiel. Z výpravy prežil jediný účastník, ktorý sa od nej kvôli nevoľnosti oddelil. 

Pamätník obetí záhadnej tragédie
Zobraziť galériu (2)
Pamätník obetí záhadnej tragédie  (Zdroj: Wikipedia)

Mŕtvi mali prerazené končatiny a rozbité hlavy, jedna obeť mala vyrezaný jazyk. Stan, v ktorom expedícia nocovala, bol roztrhaný zvnútra, turisti v 30-stupňovom mraze opustili nocľah z neznámych dôvodov bosí. Známky boja ale vraj kriminalisti na mieste nenašli. Podľa úradnej správy vtedajších sovietskych vyšetrovateľov spôsobila smrť ľudí bližšie neurčená prírodná pohroma. Verejnosť ale toto vysvetlenie neuspokojilo a už vôbec nie po tom, ako úrady oblasť tragédie na tri roky uzavreli. Vyšetrovanie do 70. rokov minulého storočia prebiehalo v režime utajenia. 

Záchranári našli stan 26. februára 1959
Zobraziť galériu (2)
Záchranári našli stan 26. februára 1959  (Zdroj: Wikipedia)

Ruská prokuratúra dnes oznámila, že sa rozhodla preveriť tri základné verzie nešťastia. Akékoľvek kriminálne pozadie pritom vylúčila a poprela aj špekulácie, že sovietske úrady pred šesťdesiatimi rokmi skutočné fakty o Ďatlovovej výprave zamlčali alebo zmanipulovali. Smrť lyžiarov podľa dnešného vyhlásenia prokuratúry spôsobila lavína, uragán alebo masívny zosun veľkej snehovej dosky. V marci navštívi miesto tragickej udalosti tím expertov, ktorí vykonajú záverečné analýzy. Potom sa vraj verejnosť konečne dozvie pravdu. 

O uralskej tragédii vznikol v roku 2000 filmový dokument v štúdiach uralskej televízie TAU. O rok neskôr sa témy zhostil televízny kanál History Channel. Fínsko-americký režisér Renny Harlin natočil v roku 2013 horor Incident v Ďatlovovom priesmyku (The Dyatlov Pass Incident). 

Viac o téme: RuskoTragédiaTuristiZáhadaĎatlov priesmyk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu