Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na horách si stále dávajte pozor: Po víkendových dažďoch môžu spadnúť lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter.com/Papa Pinhead)

VYSOKÉ TATRY - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Vplyvom dažďových zrážok v priebehu víkendu a od nedele pretrvávajúceho ochladenia sa snehová pokrývka v nižších polohách čiastočne stabilizovala.

Povrch snehu je v týchto polohách tvrdý a zamrznutý. Nad 2 000 m n. m. silný vietor počas predchádzajúcich dní navieval sneh do dosiek a vankúšov na záveterné severné, severovýchodné strany štítov, hrebeňov a žľabov. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení hlavne na strmých svahoch nad 30° a vo vysokých polohách aj z veľkej vzdialenosti vplyvom vysokého pnutia v snehovej pokrývke, ktoré vytvoril vietor.

Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa stúpa, v noci a utorok klesá.

Na horách dnes ráno prevládalo v horských oblastiach zamračené a hmlisté počasie, vo výškach nad 2 000 m n. m. bolo jasno. Ranná teplota oproti predchádzajúcim dňom klesla, dosahovala ráno o siedmej hodine mínus desať stupňov Celzia v najvyšších polohách a mínus päť stupňov Celzia v podhorí. Na hrebeňoch fúkal mierny severný vietor o sile tri až päť metrov za sekundu. V najvyšších polohách sa nachádza previaty sneh na svahoch severovýchodných a severných orientácií, kde sa nachádzajú snehové vankúše a doskový sneh. Pod 2 000 m n. m. výdatný dážď premočil snehovú pokrývku, ktorá je následným ochladením a zamrznutím stabilnejšia. Horské hrebene a rebrá najvyšších polôh sú často vyfúkané do tvrdého snehového podkladu, v hrebeňových oblastiach sa vytvorili snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne.

Viac o téme: HoryLavínaDážď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu