Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po 40 000 rokoch sa v Arktíde deje niečo desivé: Ľadovce odkryli smutnú realitu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOULDER - Desivé fakty odhalil výskum vedcov z University of Colorado zameraný na pozorovanie ľadovcov v kanadskej Arktíde. Štúdiom tamojšej flóry sa dopracovali k zisteniu, že miestna klíma prežíva najhorúcejšie obdobie za posledných 115 000 rokov a otepľuje sa oveľa rýchlejšie ako zvyšok zemegule. Zo zemského povrchu už vykúka pevnina, ktorá prežívala pod vrstvou ľadu a snehu desiatky tisíce rokov.

Situácia na kanadskej časti Arktídy vôbec nie je dobrá. Vyplýva to z výsledkov výskumu, ktoré boli zverejnené v časopise Nature Communications. Potvrdili, že zmena klímy doslova likviduje ľadovce rekordne rýchlo a odhaľuje pevninu, ktorá sa na Baffinovom ostrove ukrývala pod vrstvou ľadu a snehu 40 000 rokov. "Arktída sa teraz otepľuje dva až trikrát rýchlejšie ako zvyšok zemegule, takže aj miestne ľadové kryhy miznú rýchlejšie," uviedol autor štúdie Simon Pendleton. 

Po 40 000 rokoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeho tím preskúmal 48 vzoriek rastlín aj vzorky kremeňa. Tie boli odobraté zo spomínaného ostrova Baffin plného fjordov. Do machov, lišajníkov, ako aj do úlomkov skál totiž čas spoľahlivo zapísal celú históriu, z ktorej sa dá teraz vyčítať informácia o tom, čo všetko sa dialo s teplotami v tejto oblasti počas tisícov rokov. Analýza všetkých spomínaných vzoriek potvrdila, že sledované rastliny boli posledných 40 000 rokov uchované v konštantnej vrstve ľadu. "Odumreté listy sú síce časom odstránené, ale rádiokarbónová metóda zakorenených rastlín, ktorou je možné vypočítať vek podľa poklesu izotopov uhlíka, poskytuje spoľahlivú informáciu o uplynulých teplých obdobiach," vysvetľuje Pendleton.

Vedci po 30 rokoch zistili, že v otepľujúcej sa Arktíde sa deje niečo nezvyčajné

Žiadne doterajšie údaje neboli také výrazné. Výsledky analýzy experti neskôr porovnali s ľadovými jadrami z Grónska a tie potvrdili, že teploty za ostatných sto rokov patria v oblasti kanadskej Arktídy k tým najhorúcejším za 115 00 rokov. "Na rozdiel od vegetácie, ľadovce nemajú šancu odolávať klimatickým zmenám a prežiť. Ak sa bude situácia s atmosférickým oxidom uhličitým naďalej zhoršovať, rekordné teploty budú stále narastať," smutne skonštatoval člen tímu profesor Gifford Miller. 

Viac o téme: ArktídaGlobálne otepľovanieTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu