Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šesť najjednoduchších rád, ako dosiahnuť veľkú ZMENU v novom roku: Tretia bude výzvou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images,)

SYDNEY - Odborníci v oblasti zdravia odhalili zoznam vecí, ktorými si v novom roku zabezpečíte zdravie a zároveň štíhlu líniu. Dodržiavanie nasledujúcich rád je tým najjednoduchším krokom ku kondícii a dobrému pocitu z vlastného tela. Odborníci zdôrazňujú potrebu kvalitného spánku či konzumáciu probiotických potravín.

S novým rokom prichádzajú aj nové predsavzatia. Väčšina ľudí sa tradične zaprisahá, že začnú niečo robiť pre svoje zdravie alebo štíhlu líniu. Aj keď sa môže zdať, že udržiavať sa v dobrej kondícii znamená byť pod neustálym tlakom, opak je pravdou. Austrálski odborníci v oblasti zdravia odhalili, že splniť svoje predsavzatie môže byť jednoduché.

Dbajte na dostatok slnečného svetla

Jednoduchým spôsobom, ako si v zimnom období zlepšiť náladu, je poriadna dávka slnečných lúčov. Špecialistka na spánok Olivia Arezzolová povedala, že „serotonín, jeden z hormónov šťastia, produkuje telo len za prítomnosti prirodzeného svetla.“ Ranné slnečné lúče sú podľa jej slov kľúčovým faktorom pri syntéze vitamínu D, teda mikronutrientu, ktorý vo veľkej miere zodpovedá za pevné kosti. Tiež zabraňuje osteoporóze a oslabeniu imunitného systému. 

Šesť najjednoduchších rád, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedzte potraviny bohaté na probiotiká

Zdravie čriev najviac podporíte tak, že sa rozhodnete do jedálnička pridať potraviny s obsahom probiotík. Tie obsahujú vlákninu, ktorá v žalúdku vytvára priaznivé prostredie pre zdravé baktérie.

Dietologička Kara Landauová zo spoločnosti „Uplift Food“ navrhla diétu pozostávajúcu z „pečených a dobre vychladnutých zemiakov, šalátu z púpavy, špargle a surovej cibule“. Podobná strava je dôležitá aj počas sviatočného obdobia, pretože pomáha odľahčiť trávenie.

Jedlo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images,)

Večerajte v skorších večerných hodinách

Hovorí sa, že ak večeriate v skorších večerných hodinách, vaše trávenie sa mnohonásobne zlepší. „Nočná hladovka v rozmedzí 12 až 16 hodín má pre ľudské zdravie mnoho benefitov,“ uviedla nutričná terapeutka Hannah Brayeová.

Týmto spôsobom sa organizmus zbaví poškodených molekúl a zároveň sa prečistí. „Ak pracujete do neskorého večera alebo do neskorých hodín cestujete domov, pripravte si jedlo vopred, aby ste ušetrili čas na varení a nevečerali príliš neskoro,“ radí terapeutka.


Čítajte aj: FOTO Pasažier si prečítal varovanie na menu v lietadle a neveril vlastným očiam


Zabezpečte si kvalitný spánok

Dobrý spánok dokáže udržať emócie na uzde. „Dostatok času na spánok zlepší vašu pozornosť, ľahšie ovládnete svoje emócie a dokonca sa zvýši vaša kreativita,“ vyhlásila certifikovaná zdravotná trénerka Lee Holmesová. Ďalej varuje pred požívaním alkoholu pred spánkom. Ten totiž spôsobuje niekoľkonásobné narúšanie spánku, preto sa kvalita odpočinku značne znižuje. Alkohol tiež negatívne vplýva na dobu zaspávania.

Šesť najjednoduchších rád, ako
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Cvičte si sluch

Na zdravie našich uší často zabúdame, pritom posledná vec, ktorú všetci z nás chcú, je nepočuť svoje vlastné vnúčatá v neskorších rokoch. Doktor Gail Whitelaw preto navrhol, aby sa každý z nás počas dňa pozorne započúval a identifikoval jednotlivé zvuky. „Vhodné je stíšiť hudbu na úroveň, pri ktorej môžete zároveň aj konverzovať a v hudbe vnímať jednotlivé hudobné nástroje, pričom im venujte chvíľku pozornosti,“ vysvetlil Whitelaw. Toto cvičenie odporúča jedenkrát denne.

Žujte, žujte, žujte!

Pokiaľ chcete prostredníctvom týchto rád aj schudnúť, venujte pozornosť predovšetkým tomuto bodu. Pri strate hmotnosti je dôležité, aby ste jedlo dôkladne požuli predtým, než ho prehltnete. Nezabúdajte tiež na čerstvé ovocie a zeleninu.

Jedlo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images,)

Štúdie v Medzinárodnom žurnále o obezite dokázali, že ľudia, ktorí dali prednosť čerstvému pomaranču pred pomarančovým džúsom, znížili svoj denný kalorický príjem o 20 percent. Žutím potravy stimulujete hormón sýtosti a budete sa cítiť nasýtení po oveľa dlhší čas.

Viac o téme: ChudnutieSpánokPotravinyZdravieProbiotiká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu