Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Tragédia na katolíckej škole otriasla celým svetom: 92 mŕtvych žiakov, čakali na svoju smrť

Hasič vynáša z budovy žiačku Zobraziť galériu (2)
Hasič vynáša z budovy žiačku (Zdroj: Youtube/ChicagoFD1)

CHICAGO - Požiar v katolíckej škole Panny Márie Anjelskej v americkom Chicagu, ktorý si pred 60 rokmi, 1. decembra 1958, vyžiadal životy 92 žiakov a troch rádových sestier, sa radí na štvrté miesto najtragickejších požiarov na školách vo svete. Jeho príčina nebola nikdy objasnená. Dôvodom tak vysokého počtu obetí bolo, že požiar horel nepozorovane takmer pol hodiny a ľudí uväznil na horných poschodiach budovy.

Chicagská škola slúžila ako škôlka i osemročenka. V čase požiaru sa nachádzalo v celom komplexe okolo 1200 detí, pedagógov a ďalších pracovníkov. Podľa vyšetrovateľov požiar vypukol po druhej hodine popoludní a požiarna stanica dostala prvé správy o nešťastí až o 14:42 miestneho času. Okrem poplašného systému, ktorý sa musel aktivovať ručne, sa na rýchlom šírení ohňa podpísalo aj to, že už v počiatkoch požiaru popraskali okná v suteréne a zo školy sa tak stal smrtiaci komín. 

VIDEO Tragédia na katolíckej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/ChicagoFD1)

Väčšina učiteľov uväzneným žiakom na horných poschodiach školy prikázala, aby zostali v triedach a počkali na hasičov. Niektoré deti sa ale snažili pred ohňom zachrániť skokom z okna, ktoré bolo na prvom poschodí takmer osem metrov nad zemou. 

Udalosť mala veľkú odozvu na celom svete, v USA sa kvôli tomu zmenili protipožiarne opatrenia nielen na školách. Vyšetrovanie však nedospelo k žiadnemu konkrétnemu záveru o príčinách tragédie. Objavili sa špekulácie o odhodenom nedopalku cigarety a v roku 1962 sa zas k činu prihlásil bývalý žiak školy, ktorý mal v čase požiaru desať rokov. Polícia to ale neskôr vylúčila. 

Pri najtragickejšom požiari na škole v roku 1908 v meste Collinwood v Ohiu zahynulo 172 študentov, dvaja učitelia a jeden záchranár. 

Viac o téme: PožiarTragédiaŠkolaChicago
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu