Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Rodičia sa tešili na svoje prvé dieťa: Narodilo sa s extrémnou deformáciou

Anila čaká na operáciu Zobraziť galériu (4)
Anila čaká na operáciu (Zdroj: profimedia.sk)

DOKRI - Trojmesačné dievčatko, ktoré sa narodilo s vážnou deformáciou lebky, čaká na vážnu operáciu v pakistanskom Karáči. Lekári ešte stále zvažujú postup zložitého a vážneho zákroku, ktorý musia uskutočniť nielen na hlave, ale aj na chrbtici. Riziko je totiž veľmi vysoké a môže ohroziť život maličkej pacientky.

Anila Ali sa narodila ako prvé dieťa Naushaby (19) a jej manžela Amada (21) v pakistanskej provincii Sindh. Rodičia sa na bábätko veľmi tešili, no to prišlo na svet s extrémnou formou kraniosynostózy. Ide o deformáciu lebky, ku ktorej dochádza, ak sa počas vnútromaternicového vývoja plodu predčasne zrastie jeden alebo viac lebečných švov. Mozog, ktorý ešte len rastie, potom preniká aj cez už zrastené časti lebky a deformuje ju. 

FOTO Rodičia sa tešili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

U Anily sa ale bohužiaľ nevyskytla len táto porucha; trpí aj vývojovou anomáliou chrbtice a miechy, tzv. spina bifida, ktorá sa ľudovo nazýva aj otvorený chrbát. Znamená to, že jej chýba uzáver oblúka jedného alebo viacerých stavcov chrbtice a cez túto štrbinu jej vyčnievajú časti miechy.

FOTO Rodičia sa tešili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Najskôr si dcérku nechali v detskej nemocnici v Larkane, ale všetci nám radili, aby sme ju odviezli do Karáči. Prevoz bol veľmi drahý, ale rodina nám pomohla," uviedla zúfalá matka. Ali teda čaká na svoj ďalší osud práve v Jinnah Post Graduate Medical Centre a vzhľadom na svoj zdravotný stav nesmie zostať mimo lekárskeho dozoru. Jej hlavička je veľmi krehká a poškodil by ju aj jemný náraz.

FOTO Rodičia sa tešili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Profesor Raza Rizvi vysvetlil, že spolu so svojím tímom sa najskôr zameria na chrbticu a potom sa rozhodnú, ako budú pokračovať s lebkou. "Operácia mozgu bude v tomto prípade veľmi zložitá a riskantná. Hrozí mozgová príhoda, záchvaty, trvalé poškodenie nervov a miechy," pripustil odborník. 

Viac o téme: PakistanDeformácia lebkyAnila ali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu