Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci preskúmali letisko: Na mieste, kde by ste to nikdy nečakali, ukrýva obrovskú hrozbu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VNATAA - Britskí vedci svojím najnovším výskumom poriadne šokovali. Pod drobnohľad si vzali medzinárodné letisko vo Fínsku, kde počas troch týždňov skúmali, kde sa nachádza najviac choroboplodných zárodkov. Obávané verejné záchody to nie sú.

Vedci z Nottinghamskej univerzity vo Veľkej Británii počas trojtýždňového výskumu na medzinárodnom letisku Helsinki-Vantaa zistili, že na celom letisku nie sú najšpinavšie verejné toalety, z ktorých má väčšina cestujúcich panický strach.

Vzorky z rôznych miest na letisku zbierali trikrát denne, a to predtým, než jednotlivé miesta vyčistila upratovacia služba. Výskumníci sa zamerali najmä na záchody, hračky v detských kútikoch, zábradlia, držadlá na eskalátoroch, operadlá na stoličkách, tlačidlá na výťahoch, check-in, platobné terminály a na plastové nádoby a letiskové kontajnery, ktoré sa používajú na odkladanie batožiny a vecí cestujúcich.   

Letisko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukázalo sa, že predmetmi s najvyššou možnosťou niečím sa infikovať sú letiskové kontajnery a plastové nádoby, na ktorých sa našlo najviac choroboplodných zárodkov. Tie sa totiž len málokedy dezinfikujú. Navyše majú tvrdý povrch, ktorý baktériám umožňuje prežiť. Vedci varujú, že tieto patogény môžu cestujúcim privodiť bežné nachladenie, chrípku, ale aj zápal pľúc, infekciu močových ciest či poškodenie mozgu.

Letisko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

 

Odporúčame aj: Ako sa vyhnúť stresu na letisku: Dodržiavajte tieto RADY a bude sa vám cestovať jedna radosť


Zdôraznili, že nebezpečné baktérie sa vo veľkom vyskytovali aj v detských kútikoch, na platobných termináloch, zábradliach a pri pasovej kontrole. Na záver uviedli, že na záchodoch žiadne vírusy zistené neboli. Tento prekvapujúci fakt pripisujú zvýšenej hygiene týchto priestorov.

Viac o téme: LetiskoBaktérie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu