Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Vedci ostali v šoku: NASA omylom zničila dôkazy o živote na Marse!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Článok publikovaný v časopise New Scientist naznačuje, že vesmírny program Viking zameraný na prieskum Marsu zničil dôkazy o existujúcich formách života na tejto planéte. Podľa vedcov výsledky misie boli skreslené iba preto, lebo moduly vyslané na Červenú planétu zlikvidovali organické látky vo vzorkách.

Vesmírny program, ktorý pozostával z dvoch misií nazvaných Viking 1 a Viking 2, mapoval povrch Marsu v rokoch 1976 - 1982. Obe misie boli spustené najmä kvôli tomu, aby boli potvrdené dôkazy o forme života na Červenej planéte.  Vedci z NASA už vtedy vedeli, že vďaka uhlíku, ktorým sú bohato zásobené meteority, by sa práve na Marse mohli nájsť organické častice. Po pristátí modulu Viking 1 preto netrpezlivo očakávali, čo všetko odhalia vzorky odobraté z povrchu planéty. "Žiadna zo vzoriek nepotvrdila prítomnosť organických častíc. Výsledky všetkých šokovali, pretože sa ani trochu nezhodovali s predpokladanými výsledkami," uviedol jeden z autorov článku Dr. Chris McKay. 

Model modulu Viking
Zobraziť galériu (2)
Model modulu Viking  (Zdroj: profimedia.sk)

Pochybnosti o výsledkoch oboch misií sa objavili po tom, ako kozmická sonda Curiosity začala opäť mapovať povrch Marsu v roku 2009 a potvrdila prítomnosť foriem života na jeho povrchu. Desaťročia trvajúca diskusia vedcov o programe Viking a jeho misiách na Červenej planéte sa opäť stala aktuálnou a jej opodstatnenie potvrdzujú aj výsledky zaujímavej štúdie.

Viking 1 odfotil povrch Marsu 24. júla 1976
Zobraziť galériu (2)
Viking 1 odfotil povrch Marsu 24. júla 1976  (Zdroj: profimedia.sk)

Najnovší objav vedcov šokoval: Aj tí najväčší skeptici priznali, že sa možno mýlili

Tie poukazujú na prítomnosť perchlorátu, ktorý bol súčasťou raketového paliva. Ten pravdepodobne spálil organickú hmotu nachádzajúcu sa vo vzorkách. Znamená to, že moduly operujúce na Marse zhruba pred štyridsiatimi rokmi jednoducho poškodili odobraté vzorky a spálili všetky organické častice. "Výsledky tejto štúdie zrejme uzavrú všetky debaty a pochybnosti okolo výsledkov programu Viking," vyjadril sa Daniel Glavin z NASA.

Viac o téme: VikingMarsMisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu