Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Brutálna poprava, akú svet nezažil: Žiadny dôkaz, ženu aj tak zabili strašným spôsobom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

SYDNEY - Obesenie Louisy Collinsovej bolo také brutálne, že žiadna iná žena odvtedy nebola popravená podobným spôsobom. Jej odsúdenie sa stalo katalyzátorom kampane za práva žien v Austrálii. Miestna novinárka a spisovateľka sa rozhodla objasniť otrasnú popravu, ktorá sa odohrala v roku 1889.

Collinsová bola odsúdená na trest smrti po tom, ako arzénom údajne otrávila svojho prvého aj druhého manžela. Jej prípad sa stal predmetom rekonštrukcie v austrálskej televíznej sérii True Crime. Ujala sa toho novinárka Caroline Overingtonová, ktorá bola vďačná za množstvo uchovaného materiálu z čias štyroch pokusov o odsúdenie spomínanej ženy. 

"Napriek tomu, že nebola nájdená žiadna vražedná zbraň, nebol zistený žiadny skutočný motív vraždy a neboli prítomní žiadni svedkovia, matka desiatich detí bola odsúdená za smrť svojich manželov," hovorí Overingtonová. Prvým trom porotám sa Louisu usvedčiť nepodarilo, štvrtá ju nakoniec vinnou uznala. Bola popravená 8. januára 1889, a to mimoriadne krutým spôsobom, keď jej počas popravy takmer odtrhlo hlavu.

Jej neúspešná poprava v tých časoch však nebola ničím ojedinelá. "Je potrebné matematicky vypočítať dĺžku lana, výšku šibenice, hmotnosť tela, a napriek tomu nedokážete predpokladať, ako bude telo reagovať, či sa nezlomí krk alebo nestrhne kus kože," konštatuje Overingtonová. Jedinečným robí z Collinsovej prípadu fakt, že bola prvou a zároveň poslednou popravenou ženou v Sydney.

"Nevedeli, ako bude ženské telo reagovať. Počítali s tým, že bude hysterická, preto ju pripútali k stoličke a obesili ju sediacu na stoličke. Dnes to považujeme za veľmi barbarský spôsob. Myslím, že zomrela strašnou smrťou. Vtedy to však považovali za vyznanie hriechov odsúdeného," uvádza novinárka, ktorá vo svojej knihe opisuje ďalšie brutálne popravy z minulosti.

Viac o téme: ObesenieAustráliaPopravaLouisa collins
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu