Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Blondínka (30) sa opaľovala na záhrade, keď si všimla niečo divné na nohe: Takmer ju to zabilo

Leeanne Prentisová Zobraziť galériu (2)
Leeanne Prentisová (Zdroj: Facebook)

GLASGOW - Rakovina kože je skutočne vážna vec. Presvedčila sa o tom tridsaťročná Škótka, ktorá túto zákernú chorobu dostala kvôli nedostatočnej ochrane proti slnku. Mala však šťastie a podarilo sa jej ju podchytiť včas. Prečo však percento ľudí s rakovinou kože stúpa?

Leeanne Prentisová milovala opaľovanie. Príliš však nedbala na ochranné prostriedky, ako je opaľovací krém, na čo napokon aj doplatila. V máji 2016, keď sa opaľovala doma na záhrade, si všimla na ľavej nohe malé materské znamienko. Vyzeralo ako chrasta a bolo viacfarebné, čo bolo zvláštne. Mladá žena preto zašla k lekárovi, ktorý ju okamžite poslal do nemocnice na biopsiu. Tá ukázala, že ide o rakovinu kože. Leeanne musela podstúpiť operáciu. "Keď mi lekár povedal, že mám rakovinu, bola som úplne zničená," hovorí. 

Vyhýbajte sa soláriám: Odborník vysvetľuje, aké sú nebezpečné, rakovina môže prepuknúť po rokoch

Matka malého syna Ria priznáva, že v minulosti bojovala o titul "najopálenejšia pokožka pri bazéne". Dvakrát do roka preto chodila na dovolenku, kde sa opaľovala bez opaľovacích krémov. Na ležadle dokázala preležať celý deň, od raňajok až po večeru. Okrem toho navštevovala najmenej trikrát do týždňa solárium. Dnes už vie, že to bola obrovská chyba. Chce preto zvýšiť povedomie verejnosti o dôležitosti prípravkov na opaľovanie. "Nemôžem uveriť, aké hlúpe to odo mňa bolo," konštatuje Prentisová. 

Blondínka (30) sa opaľovala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Po operácii má na nohe sedemcentimetrovú jazvu a pravidelne musí chodiť na preventívne prehliadky. Teraz je už Škótka oveľa opatrnejšia. Odborníci neustále upozorňujú na to, že je mimoriadne dôležité chrániť si pokožku pred slnečným žiarením. 

Viac o téme: SoláriumOpaľovanieRakovina kože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu