Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Pohľad na zaplakanie: Orangutan sa zúfalo snaží odohnať buldozér, ktorý ničí prírodu

Orangutan bojuje s buldozérom Zobraziť galériu (3)
Orangutan bojuje s buldozérom (Zdroj: Youtube/Caters Clips)

BORNEO - Orangutan sa zúfalo snaží zabrániť tomu, aby buldozér prestal s ničením prírody, v ktorej žije. Proti človeku a jeho mašinérii však nemal a nemá šancu. Je už naozaj najvyšší čas si uvedomiť, že táto planéta ľuďom nepatrí, len ju spolu s ďalšími živými tvormi obývajú.

Smutné video zachytáva orangutana, ako pobehuje po lese a snaží sa zachrániť stromy, ktoré padli za obeť človeku. Keď zbadal buldozér, pribehol k nemu a chcel ho odohnať, no proti takémuto silnému stroju nemal šancu. 

VIDEO Pohľad na zaplakanie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Caters Clips)

Takýto pohľad na neustále sa zmenšujúci prales Sungai Putri na Borneu, bohužiaľ, nie je žiadnou výnimkou. Ide o jednu z posledných svetových lokalít, kde sa ešte orangutan bornejský vyskytuje a indonézska vláda sa zaviazala k ochrane tejto oblasti pred komerčnou ťažbou dreva. No napriek tomu nedávne vyšetrovanie odhalilo, že sa tam nachádza najmenej šesť ilegálnych lokalít, v ktorých pod rúškom noci prebieha vyrubovanie. Momentálne v pralese žije zhruba tisíc orangutanov, no pri súčasnom tempe ťažby sa toto číslo zrejme čoskoro dramaticky zníži. 

VIDEO Pohľad na zaplakanie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/108morris108)

Od roku 1999 prišlo v Sungai Putri o život viac ako 100-tisíc orangutanov bornejských, buď priamo počas ťažby dreva alebo v dôsledku ubúdania ich prirodzeného prostredia. "Deštrukcia ich biotopov spôsobuje, že orangutany v snahe nájsť si potravu prichádzajú na susedné plantáže a farmy, kde často dochádza ku konfliktu s človekom. Sungai Putri je domovom jednej z najväčších populácií orangutanov na svete, ale situácia je už naozaj kritická. Bez pralesov, ako je tento, nemajú šancu prežiť," povedal riaditeľ organizácie International Animal Rescue Karmele Llano Sanchez. Jeho pracovníkom sa podarilo zachrániť orangutana z nášho videa, no osud mnohých ďalších už bude zrejme oveľa smutnejší. 

Viac o téme: OrangutanŤažba drevaBorneoŽivotné prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu