Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Československo zachránilo Izrael pred zničením: Dodávka zbraní aj napriek embargu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

JERUZALEM/PRAHA - V prvých dňoch existencie nového štátu Izrael v máji 1948 mu Československo poskytovalo materiálnu pomoc, a to aj napriek embargu OSN na dovoz zbraní na Blízky východ. Prvá dodávka zbraní tam smerovala už v januári 1948, do Izraela došlo vyše 80 lietadiel a Československo na svojom území poskytlo výcvik asi 150 izraelským špecialistom, pilotom či parašutistom. Ako povedal prvý izraelský premiér Ben-Gurion: "Československo zachránilo Izrael pred porážkou a zničením."

Izrael vyhral pred 70 rokmi vojnu s Arabmi: Prispelo aj Československo, desaťtisíce mŕtvych

Prvé československé lietadlá boli nasadené v bojoch prvej izraelsko-arabskej vojny (tá vypukla v máji 1948, deň po vyhlásení nezávislosti Izraela) pred 70 rokmi, 29. mája 1948, keď štyri stíhacie lietadlá Avia S-199, dodané do Izraela z Československa, prinútili egyptské pozemné jednotky zastaviť útok na Tel Aviv.

Na archívnej snímke úradník ukazuje podpísaný dokument o založení nového židovského štátu  Izrael.
Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke úradník ukazuje podpísaný dokument o založení nového židovského štátu Izrael.  (Zdroj: TASR/AP)

Po druhej svetovej vojne ČSR aktívne podporovala vznik izraelského štátu. V roku 1947 mala zástupcu v rámci Osobitného výboru OSN pre Palestínu, ktorý odporučil rozdelenie britskej mandátnej Palestíny na židovský a arabský štát. Od januára 1948 mala zastúpenie aj vo Výbore pre Palestínu, ktorý sledoval rozdelenie. Štát Izrael bol vyhlásený 14. mája 1948, čs. vláda ho uznala o päť dní neskôr, v júli 1948 boli nadviazané diplomatické styky.

Ešte pred vyhlásením nezávislosti Izraela dojednala Židovská agentúra, ktorá bola vtedy považovaná za oficiálne zastúpenie Židov v Palestíne a neskôr z nej vznikla vláda štátu Izrael, od júna 1947 niekoľko nákupov zbraní v Československu. Niektoré zbrane pochádzali z bývalej nemeckej armády, iné boli novo vyrobené.

Avia S-199 in June 1948 (Israeli Air Force).png

Jedna z veľkých zmlúv bola podpísaná 14. januára 1948 ministrom zahraničia Janom Masarykom a zahŕňala guľomety a pušky. Celkovo bolo do októbra 1948 dodaných okolo 34 500 pušiek, 5500 guľometov MG 34, 900 ťažkých guľometov či 500 pištolí a desiatky miliónov nábojov. Rozhodujúce boli ale dodávky prvých bojových lietadiel, ktoré sa začali 20. mája 1948 z letiska v Žatci.

Do Izraela bolo dodaných 50 strojov Spitfire a 24 Avií S-199. Lietadlá čiastočne preleteli po vlastnej osi s medzipristátím v Juhoslávii v rámci utajovaných operácií s krycím názvom Velveta, čiastočne ich dopravili rozobrané železnicou a loďami.

Československo vtedy tiež vyškolilo asi 80 pilotov a 70 pozemných špecialistov. V Československu prebiehali školenia od mája do novembra 1948 v Českých Budějoviciach, Hradci Královom, Prostějove, Liberci, Chrudimi, Stráži pod Ralskem a v Dediciach u Vyškova. V auguste 1948 bola dokonca vo vojenskom výcvikovom tábore Libavá organizovaná izraelská vojenská brigáda, veliteľom výcviku bol menovaný vojnový hrdina major Antonín Sochor (zomrel v roku 1950 za nevyjasnených okolností pri automobilovej nehode).

Spitfire-MkIX-hatzerim-2-1.jpg

S rastúcou mocou komunistov v Československu, ale aj klesajúcou podporou Stalina bola československá vláda nútená ukončiť predaj zbraní do Izraela. Podľa niektorých údajov celkovo za zbrane v naturáliách izraelská strana vyplatila 12,2 milióna dolárov, čo vtedy predstavovalo asi tretinu príjmov Československa v cudzej mene.

Československo-izraelské vzťahy sa prerušili v roku 1967, opätovné zblíženie priniesol až pád totalitných režimov v strednej a východnej Európe koncom 80. rokov.

Viac o téme: IzraelČeskoslovenskoBen Gurion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu