Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Vedci skúmali oceán a zostali zhrození: Veľká hrozba pre ľudstvo aj živočíchy

Výskumníci vytiahli zvyšky starých sietí, ktorých je v oceáne neúrekom Zobraziť galériu (3)
Výskumníci vytiahli zvyšky starých sietí, ktorých je v oceáne neúrekom (Zdroj: Youtube/Sky News)

WASHINGTON - Množstvo plastového odpadu znečisťujúceho povrchové vody Tichého oceánu za posledné roky mnohonásobne vzrástlo. Tvrdí to štúdia medzinárodného tímu vedcov, podľa ktorej sa len v oblasti medzi Kaliforniou a Havajskými ostrovmi nachádza okolo osemdesiat ton plastov. Niektoré z nich preukázateľne pochádzajú dokonca z čias pred viac ako tridsiatimi rokmi, uvádza web stanice BBC.

Podľa vedcov zistil tri roky trvajúci výskum až 16-násobný nárast objemu odpadov proti predchádzajúcemu podobnému skúmaniu. "Tento výsledok skutočne podtrhuje nutnosť rýchlo zastaviť príliv plastov do oceánu a taktiež prijať opatrenia na upratanie neporiadku," uviedol Laurent Lebreton z holandskej organizácie The Ocean Cleanup, ktorá mala vo výskume vedúcu rolu. 

VIDEO Vedci skúmali oceán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Sky News)

Mladík sa bol potápať na Bali: To, čo nakrútil na VIDEO v hĺbke oceána, ho šokovalo

Vo svetových oceánoch existuje päť zón, v ktorých sa odpad najviac kumuluje, z ktorých najväčšia je práve zmienená oblasť medzi juhozápadným pobrežím USA a Havajom. Členovia výskumného tímu analyzovali za pomoci lietadiel a lodí po dobu troch rokov plochu znečistenú odpadmi. Našli medzi nimi veľké množstvo zvyškov prevažne rybárskych sietí, plastových nádob a balenia výrobkov. Len štvrtina z plastov bola menšia než päť centimetrov, väčšina bola vo veľmi zachovalom stave navzdory častokrát pokročilému veku. Výskumníci boli v niektorých prípadoch schopní z nápisov identifikovať dátum výroby, pričom najstarší predmet pochádzal z roku 1977, ďalších sedem z 80. rokov. 

VIDEO Vedci skúmali oceán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Sky News)

Plastové odpady, ktoré sa dostávajú do oceánu, sa majú tendenciu zhlukovať do veľkých plôch, v ktorých sa postupne rozpadajú a ich malé čiastočky môžu byť podľa expertov v prípade konzumácie nebezpečné pre morské živočíchy. 

Viac o téme: PlastyZnečisteniePacifik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu