Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Revolučný objav v Saudskej Arábii: Mení doterajšiu teóriu o vývoji človeka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIJÁD - Skamenené pozostatky ľudského prsta starého zhruba 90 000 rokov objavili archeológovia v púšti An-Nafúd na severozápade Saudskej Arábie. Podľa vedcov ide o najstarší pozostatok ľudského druhu homo sapiens nájdený mimo afrického kontinentu. Nález naznačuje, že moderný človek mohol opustiť Afriku skôr, než sa predpokladalo.

Moderný človek homo sapiens sa objavil zhruba pred 300 000 rokmi v Afrike. Vedci predtým predpokladali, že tento druh opustil africký kontinent naraz počas rapídnej migrácie pred približne 60 000 rokmi a putoval pozdĺž pobrežia. Fosílie 3,2 cm dlhého prsta však naznačujú, že moderný človek opustil Afriku oveľa skôr.

"Podporuje to oveľa komplikovanejší scenár migrácie než rapídne opúšťanie Afriky, ktoré nastalo pred 60 000 rokmi. Tento nález spoločne s ďalšími nálezmi z posledných niekoľkých rokov naznačuje, že homo sapiens sa z Afriky presúval niekoľkokrát v priebehu posledných zhruba 100 000 rokov," uviedol Michael Petraglia z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka pre dejiny ľudstva. Nový objav tiež ukazuje, že homo sapiens putoval vnútrozemím, nie pri pobreží, dodal expert.

Kým saudskoarabská púšť An-Nafúd je v súčasnej dobe nevľúdnym morom piesku, v minulosti bola pohostinnou krajinou s bohatým porastom a jazerom. Podľa archeológa Huwai Groucutta z Univerzity v Oxforde boli v oblasti nájdené tiež kostené pozostatky zvierat, vrátane hrochov, divokého dobytka, antilop a pštrosov. Známky po uhryznutí na kostiach ďalej naznačujú, že v oblasti žili i mäsožravce.

Otázkou podľa expertov zostáva, čo sa stalo s predkami ľudí, ktorí sa v saudskoarabskej púšti usadili. "Vieme, že oblasť bola zaplavená a potom vyschla. Vymrela teda tamojšia populácia? Alebo prežila na juhu dnešnej Saudskej Arábie, kde sú i dnes hornaté oblasti s pomerne vysokou mierou zrážok a pobrežné oblasti často zasiahnutej monzúnovými dažďami?" cituje agentúra Reuters Groucutta. Podľa experta mohlo nepriaznivé prostredie zatlačiť tento druh až do Eurázie.

Viac o téme: FosílieSaudská ArábiaArcheologický objavĽudský prst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu