Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci sú nadšení, v Malajzii narazili na neskutočný objav: Úplnou náhodou sme si uvedomili...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LUND/MALAJZIA - Švédski lingvisti Niclas Burenhult a Joanne Yager z univerzity v Lunde objavili pozdĺž rieky Pergau na Malajskom polostrove jazyk, ktorý nebol doteraz zaznamenaný. Samotných objaviteľov šokuje nielen jeho existencia, ale aj absencia slov, ktoré tvoria u väčšiny západných kultúr základ komunikácie.

Medzi dedinami Malajského polostrova v juhovýchodnej Ázii narazili jazykovedci na jazyk, ktorým rozpráva približne 280 ľudí žijúcich pozdĺž rieky Pergau v Sungai Rual. Jeho názov je Jedek a zatiaľ nebol oficiálne zdokumentovaný. Burenhult a Yager sú prekvapení nielen z jeho existencie, ale zo zloženia samotného jazyka. Chýbajú v ňom totiž slovesá spojené s vlastníctvom a výrazy ako požičať, kradnúť, kupovať alebo predávať by ste v ňom hľadali zbytočne.

"Je to spoločenstvo ľudí, v ktorom sa uplatňuje rodová rovnosť viac, ako v iných častiach krajiny. Ich slovná zásoba sa zameriava na výrazy opisujúce náklonnosť a spoluprácu. Ani deti nie sú vedené k dravej súťaživosti, ale učia sa byť predovšetkým nápomocné," vysvetľujú Švédi. 

Na svoj objav narazili úplne náhodou v čase, keď v oblasti študovali jazyk Jahai. "Zrazu sme si uvedomili, že časť dediny hovorí úplne ináč. Ale niektoré z gramatických štruktúr pripomínajú jazyky zo vzdialených častiach polostrova," hovorí Yager. Lingvisti sú nadšení už iba preto, že vplyvom globalizácie niektoré jazyky zanikajú. V súčasnosti sa na celom svete hovorí približne 6 000 jazykmi, z ktorých je viac ako 40 percent ohrozených. Prostredníctvom zdokumentovania a zviditeľnenia menšinových jazykov vedci dúfajú, že pomôžu zachrániť aspoň niektoré z nich a uchovajú tak časť histórie a kultúry aj pre ďalšie generácie. "Až keď narazíte na ľudí, ako sú títo, zistíte, že je toho veľa, čo sa môžeme od nich učiť. Snažíme sa preto chrániť ich kultúru aspoň týmto spôsobom," dodal Yager. 

Viac o téme: MalajziaJazykObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu