Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Objavená múmia odhalila veľké tajomstvo: Predok známeho excentrického politika!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Hamada Elrasam)

BAZILEJ - Mumifikované telo objavené pred niekoľkými desaťročiami v Bazileji patrilo bohatej žene z osemnásteho storočia, ktorá bola priamym predkom súčasného britského ministra zahraničia Borisa Johnsona. O zistení švajčiarskych vedcov vo štvrtok informoval server BBC.

Múmia bola objavená v roku 1975 pri rekonštrukcii jedného z bazilejských kostolov. Žena bola pochovaná pred oltárom. Bola dobre živená a mala oblečené kvalitné šaty. Pri hrobe ale nebol žiadny náhrobný kameň, takže vedci nepoznajú jej meno. Na tele boli nájdené stopy ortute, ktorá sa od konca 15. do začiatku 19. storočia používala na liečbu syfilisu. Práve vďaka tomuto chemickému prvku bolo telo dobre zachovalé. 

Pátranie v archívoch v roku 2017 ukázalo, že múmiu našli už v roku 1843, a tieto záznamy viedli vedcov k presvedčeniu, že žena patrila do bohatej bazilejskej rodiny Bischoffovcov. Testy DNA neskôr pomohli expertom zistiť, že ostatky patria Anne Catharine Bischoffovej, narodenej v Bazileji v roku 1719, ktorá zomrela v tom istom meste v roku 1787. 

Bischoffová mala sedem detí, z ktorých sa ale len dve dožili dospelosti. Dcéra Anna si vzala muža menom Christian Hubert Baron Pfeffel von Kriegelstein. Ten bol predkom súčasného šéfa britskej diplomacie, ktorého celé meno znie Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Anna Catharina Bischoffová tak bola jeho prapraprapraprapraprababičkou. 

Viac o téme: MúmiaBazilejBoris johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu