Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neuveríte, ako vzniklo jedno z najkrajších miest sveta: Byť také dodnes, nikdy by ste tam nešli

Austrálske Sydney Zobraziť galériu (2)
Austrálske Sydney (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Rovnako ako každý rok budú aj tento rok Austrálčania oslavovať 26. januára jeden zo svojich štátnych sviatkov - Deň Austrálie. Pripomínajú si ním udalosť, kedy pred 230 rokmi, 26. januára 1788, vzniklo Sydney.

Niekdajšiu prvú kolóniu trvale obývanú Európanmi - trestaneckú kolóniu Sydney, založil anglický kapitán Arthur Phillip v zátoke na východnom pobreží. Meno dostala po vtedajšom britskom ministrovi vnútra, lordovi Sydneym alias Thomasovi Townshendovi (1733 - 1800). 

O východoaustrálske pobrežie, ktoré ako prvé oboplával zrejme v roku 1770 britský moreplavec James Cook, sa Britovia začali zaujímať, až keď sa vzbúrili severoamerické kolónie a vytvorili Spojené štáty. Ich záujem bol čisto pragmatický - nemali už totiž kam posielať svojich trestancov. 

Neuveríte, ako vzniklo jedno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V roku 1786 preto britská vláda rozhodla, že sa väzni z preplnených britských väzníc budú expedovať na južnú pologuľu. Veliteľom prvej takejto flotily s vojakmi, trestancami a zásobami bol práve kapitán Phillip. Flotila vyplula v máji 1787 a tvorilo ju jedenásť lodí, na ktoré sa nalodilo vyše 1400 ľudí. Viac než polovicu z nich tvorili trestanci. Práve vtedy sa začala písať história najmenšieho svetadielu Austrálie. 

Viac o téme: SydneyAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu