Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V supermarkete urobili obrovskú chybu: Predali jedovatý úlovok, ľuďom hrozí strašná smrť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

TOKIO - Japonské mesto Gamagori vyhlásilo poplach kvôli jedovatej rybe fugu. Miestny supermarket totiž predal päť balíčkov tohto štvorzubca aj s pečeňou, ktorá obsahuje prudký jed. Dohľadať sa podarilo len tri balíčky, dva sú stále medzi ľuďmi. V Japonsku je táto ryba veľká delikatesa, ale aj malá chyba pri jej príprave môže spôsobiť smrť. Každoročne sa ňou v krajine otrávi niekoľko ľudí.

Krásku (†22) našli mŕtvu v hosteli: Mame napísala, že jej je zle, spravila osudnú CHYBU

Mesto Gamagori v strednom Japonsku aktivovalo pohotovostný systém a naliehavo ľudí vyzýva, aby zakúpeného štvorzubca vrátili.

"Vyzývame občanov, aby fugu nejedli. Využívame mestský systém, ktorý výzvu vysiela ampliónmi po celom meste," povedal agentúre AFP miestny predstaviteľ Kodži Takajanagi.

V supermarkete urobili obrovskú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Fugu je drahá ryba, predáva sa v zime a je sa buď surová alebo uvarená v polievke. Jej pečeň, koža a ikry podľa agentúry AFP obsahujú smrteľne jedovaný tetrodotoxín a kuchári, ktorí ju chcú pripravovať, musia prejsť školením a získať zvláštnu licenciu. Proti tetrodotoxínu nie je žiadny protijed.

Tetrodotoxín postihuje nervový systém a otrava ním je rýchla. Začína pocitom znecitlivenia okolo úst, po ktorom nasleduje ochrnutie a v najťažšom prípade smrť.

Viac o téme: JedOtravaFuguTetrodotoxín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu