Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Na dne oceána našli kľúč k storočnej záhade: Vrak prvej ponorky prehltol čas

Vrak ponorky HMAS AE1 Zobraziť galériu (3)
Vrak ponorky HMAS AE1 (Zdroj: SITA/AP)

SYDNEY - Jednu z najstarších austrálskych námorných záhad sa podarilo vyriešiť po náleze vraku prvej ponorky tejto krajiny. Stalo sa tak 103 rokov po tom, ako zmizla počas prvej svetovej vojny, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Ponorka AE1 sa stratila pri severných brehoch Papuy-Novej Guiney 14. septembra 1914 a na palube mala 35 členov posádky z Austrálie, Nového Zélandu a Británie. Išlo o prvú stratu spojeneckej ponorky vo vojne a prvú vojnovú stratu pre Kráľovské austrálske námorníctvo.

 

 

Po 12 neúspešných pátraniach austrálska ministerka obrany Marise Paynová oznámila, že ponorku lokalizovali viac ako 300 metrov pod hladinou pri pátraní, ktoré sa začalo len pre týždňom s využitím Holandskom vlastnenej meracej lode.

Vrak ponorky HMAS AE1
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zatiaľ čo príčiny potopenia sa ponorky zostávajú nejasné, austrálska ministerka uviedla, že vláda sa teraz snaží kontaktovať potomkov tých, ktorí zahynuli. Vláda prediskutuje s Papuou-Novou Guineou možnosť vybudovania trvalého pamätníka a spôsoby ako uchrániť túto lokalitu. Presné miesto plánujú udržať v tajnosti, aby predišli rabovaniu vraku.

Vrak ponorky HMAS AE1
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PonorkaAustráliaHMAS AE1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu