Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Príčinu potopenia americkej ponorky dodnes neobjasnili: 99 mŕtvych, špekulácie o sovietskom útoku

Scorpion
Scorpion (Zdroj: wikipedia/u.s. navy)

WASHINGTON/PRAHA - Pred 50 rokmi, 21. mája 1968, sa asi 600 kilometrov od Azorských ostrovov potopila americká jadrová ponorka Scorpion. Nehoda si vyžiadala 99 obetí a je treťou najtragickejšou katastrofou ponoriek v povojnovej ére.

Vedci v hlbokom oceáne skúmali vraky starých lodí: To, čo objavili, je úžasné

Domovským prístavom ponorky Scorpion bol Norfolk. Americká armáda tragédiu oficiálne potvrdila 5. júna 1968 a potom začala pátranie. Vrak ponorky nakoniec našli v októbri v hĺbke 3000 metrov. Príčiny tragédie ponorky, ktorá vstúpila do služby v roku 1960, neboli dodnes objasnené.

Skipjack class submarine 3D drawing.svg

Podľa väčšiny zdrojov tragédiu zapríčinil výbuch torpéda na palube, špekulovalo sa aj o zrážke s iným telesom. Najdivokejšie špekulácie hovorili aj o sovietskom útoku. Ponorka po pravdepodobnom výbuchu torpéda klesala ku dnu, kde ju rozdrvil tlak vody.

Scorpion bola jedna z dvoch jadrových ponoriek, ktoré americké námorníctvo stratilo pri havárii. Tá druhá, Thresher, sa potopila v apríli 1963 pri pobreží Nového Anglicka a jej potopenie si vyžiadalo 129 obetí. Nešťastie bolo asi spôsobené tým, že sa nepodarilo naplniť balastné nádrže stlačeným vzduchom, čo malo ponorku vyniesť na hladinu.

Shaft end still.jpg

Potopenie Threshera je najväčším ponorkovým nešťastím v povojnovej histórii. O 11 osôb menej neprežilo tragédiu ruskej jadrovej ponorky Kursk v auguste 2000 v Barentsovom mori. A tretie miesto v smutnom rebríčku patrí práve Scorpionu.

Viac o téme: PonorkaPotopenieUSAScorpion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu