Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci varujú: Pripravte sa na príchod doby ľadovej, svet zasiahne už v roku 2022!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KINGSTON UPON HULL - Na nedávnej konferencii Kráľovskej astronomickej spoločnosti vo Walese publikovala výsledky svojho výskumu aj Valentina Žarková z Univerzity v Northumbrii. Jej údaje týkajúce sa intenzity slnečnej energie vyvracajú všetky teórie spájané s globálnym otepľovaním. Expertka naopak tvrdí, že už doslova o pár rokov príde malá doba ľadová.

Hoci nás vedci neustále zásobujú novými informáciami týkajúcimi sa globálneho otepľovania a roztápania ľadovcov, predpovede Žarkovej sú v prudkom rozpore s tým, čo tvrdia klimatológovia. Na nedávnej konferencii predniesla výsledky svojej poslednej štúdie, podľa ktorej sa síce v priebehu niekoľkých rokov klíma na zemeguli drasticky zmení, ale nepôjde o žiadne otepľovanie. Práve naopak, má sa prudko ochladiť. Celá táto zmena bude výsledkom zníženia slnečnej aktivity a profesorka je presvedčená o tom, že presnosť jej výpočtov je presná až na 97 percent. Podľa nich by sa mala slnečná aktivita do roku 2030 znížiť až o 60 percent, čo by de facto znamenalo nástup malej doby ľadovej. 

Vedci varujú: Pripravte sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pri analýze solárnych údajov si Žarková všimla, že Slnko produkuje magnetické vlny v pároch. Až doteraz vedci vychádzali z poznatku, že na Slnku je iba jeden zdroj týchto vĺn. Jej tím využil tieto pozorovania na predpovedanie zmeny magnetického poľa Slnka v budúcnosti. 

Vedci varujú: Pripravte sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Na základe tejto analýzy je možné zaznamenať určité minimá žiarenia. Mali by sme to brať ako šancu, ktorú nám dáva Slnko, aby sa znížilo tempo globálneho otepľovania," uviedla profesorka. Prvý cyklus ochladenia podľa nej zasiahne planétu v roku 2022, ďalší potom v roku 2030. Žarková predpokladá, že situácia bude podobná ako v rokoch 1645-1715, kedy Európu sužovali veľmi chladné letá a kruté zimy. V tom období dokonca zamrzla aj rieka Temža.

Viac o téme: SlnkoDoba ľadováOchladenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu