Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chcete schudnúť? V túto HODINU by ste mali chodiť spať, aby ste nepriberali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Čas vianočného prejedania sa blíži, túžba po voňavých dobrotách zvyčajne zvíťazí. Všetci pritom podvedome počítajú s tým, že po sviatkoch bude ručička na váhe ukazovať viac. Avšak k tomu, aby sme sa vyhli priberaniu, stačí veľmi málo. Tvrdenie, že je možné vyspať sa do krásy, totiž naozaj funguje.

Ovládať neustálu chuť na jedlo a dostať ju pod kontrolu je pre mnohých z nás takmer nemožné. Dravá túžba po koláčikoch a voňavom punči sa stáva neovládateľnou najmä počas vianočného obdobia. Januárové výčitky svedomia patria u väčšiny z nás k začiatku nového roku a napriek predsavzatiam a sľubom sa všetko o rok znovu zopakuje. Možno pritom stačí malá zmena životného štýlu a všetko môže byť inak. Nemusíte nutne likvidovať stroje v posilňovni, behať maratón alebo sa týrať hladom. Jednoducho stačí sa každý deň poriadne vyspať.

Ranné vstávanie môže byť hotová pohroma: Toto je hodina, kedy by sme mali až začať pracovať

"Za neovládateľnou chuťou do jedla sa môže skrývať nedostatok spánku," hovorí doktorka Nerina Ramlakhanová z King´s College London. "Ak sme unavení, naše telo funguje v krízovom režime, vydá veľa energie a potrebuje ju dopĺňať." Ďalej dodáva, že na zvládnutie krízy telo ukladá tuk najmä v oblasti brucha.

Chcete schudnúť? V túto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Lekárka sa k tejto teórii dopracovala po výskume na tisícke respondentov. Až tri štvrtiny z tých, ktorí spali osem hodín denne, menej jedli, a tým pádom aj menej priberali. Ľudia, ktorí spali sedem a menej hodín, sa v priebehu dňa častejšie dopovali sladkosťami a kofeínom, čo sa odzrkadlilo aj na ich narastajúcej hmotnosti.

Chcete schudnúť? V túto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najefektívnejšie výsledky vykazovali tí, čo si išli ľahnúť po 22.00 hodine. "Až štyria respondenti z piatich, ktorí zaspávali tesne po desiatej hodine večer, vôbec nepotrebovali medzi tromi hlavnými jedlami žiadnu desiatu alebo olovrant a nemali chuť na sladkosti," tvrdí Ramlakhanová. Výskum teda dokazuje, že osemhodinový spánok pomáha chudnúť a žiť zdravšie. 

Viac o téme: SpánokPriberanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu