Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mladík si otvoril luxusnú reštauráciu a o pol roka prišiel MEGAúspech: Má to však háčik!

(Zdroj: tripadvisor)

LONDÝN - Na začiatku novembra sa objavil na pozícii najlepšie hodnotenej reštaurácie v Londýne na serveri TripAdvisor záhadný podnik s názvom The Shed At Dulwich ("Kôlňa v Dulwichi"). Jeho profil, podporovaný desiatkami recenzií nadšených zákazníkov, ponúkal jedinečný gastronomický zážitok a fotografie chutne vyzerajúcich jedál. Háčik bol v tom, že reštaurácia existovala iba vo virtuálnom priestore.

Rodina si myslela, že Claudia (†28) zomrela na rakovinu: Po smrti zistila šokujúcu správu

Stránku na cestovateľskom webe TripAdvisor založil v máji spolupracovník média Vice Oobah Butler, ktorý zrod fiktívnej reštaurácie a jej cestu na výslnie opísal v stredajšom článku. Predtým vraj pracoval ako tvorca falošných recenzií na reštaurácie, za ktoré od ich prevádzkovateľov dostával po 13 dolároch (cca 11 eur). Táto skúsenosť mu na jar vnukla myšlienku vytvoriť úplne virtuálnu reštauráciu.

"Jedného dňa, ako som sedel v kôlni, ktorá je mojím domovom, zjavil sa mi nápad: Za súčasnej klímy dezinformácií a ochoty spoločnosti uveriť absolútnym sračkám, možno, že falošná reštaurácia môže uspieť," opísal Butler. "V tom momente sa to stalo mojím poslaním..., naozaj to urobím: premením svoju kôlňu na najlepšie hodnotenú reštauráciu Londýna na TripAdvisore," dodal.

Zaregistrovať nový podnik na cestovateľskom webe zabralo necelý mesiac. Nebolo pritom ani nutné uvádzať jeho presnú adresu, pretože The Shed At Dulwich bola reštaurácia "len pre hostí s rezerváciou".

Súčasne bolo potrebné obstarať fotografie ponúkaných pokrmov a priaznivých recenzií. O druhú časť sa postarali Butlerovi priatelia, fotografie potom nafotil sám Butler, len s tým, že na snímkach sú namiesto jedla materiály ako pena na holenie či zafarbené hubky na riad a v jednom prípade dokonca aj autorova noha.

Do augusta prenikla dulwichská kôlňa do prvej dvestovky najlepších londýnskych reštaurácií a s rastúcou prestížou sa hromadili záujemcovia o pohostenie. Zaskočený Butler na telefonáty odpovedal, že podnik je plne objednaný na týždne dopredu. "Došlo mi, čo sa deje: Rezervácia, nedostatok informácií a celková exkluzivita toho miesta sú také atraktívne, že ľudia nepoužívajú rozum," napísal.

Na vrchol londýnskej gastronómie sa The Shed At Dulwich dostala 1. novembra, po šiestich mesiacoch dezinformačnej kampane. "Reštaurácia, ktorá neexistuje, je momentálne na prvom mieste v jednom z najväčších miest sveta na jednom z najdôveryhodnejších svetových webov s recenziami," uviedol Butler. Svoj projekt potom korunoval slávnostným otvorením reštaurácie, kde nič netušiacim hosťom naservíroval mrazené polotovary.

Fiktívny podnik bol londýnsku jednotkou asi dva týždne, krátko potom jeho profil TripAdvisor zmazal. Spoločnosť pritom na svojich stránkach uvádza, že venuje "značné úsilie tomu, aby obsah na TripAdvisore odrážal ozajstné skúsenosti naozajstných cestovateľov".

"Všeobecne sú jedinými, kto vytvára falošné reštaurácie, novinári, ktorí sa nás snažia skúšať. Keďže nie je žiadny dôvod, prečo by niekto mal v bežnom živote chcieť vytvárať falošné reštaurácie, nie je to problém, s ktorým sa bežne stretávame. Takže tento 'test' nie je príkladom z reálneho života," napísala Butlerovi spoločnosť TripAdvisor. "To beriem, neviem si predstaviť, že by sa im toto stávalo často," reagoval Butler.

Viac o téme: PodvodReštauráciaTripadvisorOoobah Butler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu