Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Títo turisti by sa mali Parížu vyhnúť: Varujem vás, je nebezpečný!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Jedno z turisticky najatraktívnejších miest sveta, sa stalo nebezpečnou destináciou pre bohatších čínskych turistov, ktorí sa stále častejšie stávajú obeťami lúpežných prepadnutí. Zašlo to vraj až tak ďaleko, že čínske veľvyslanectvo vo francúzskej metropole nabáda Číňanov k maximálnej obozretnosti.

Turisti ovešaní nákupnými taškami s drahým tovarom nakúpeným za nehorázne sumy sa stali terčom organizovaných gangov na motorkách, ktorí sa na návštevníkov z Číny doslova zameriavajú. Zatiaľ najdrsnejším bolo prepadnutie z minulého týždňa, keď kupiči dokonca použili slzný granát, aby obrali dezorientovaných turistov na parkovisku pred trojhviezdičkovým hotelom v parížskej oblasti. Ozvala sa aj čínska ambasáda, ktorá francúzske úrady vyzvala k dôkladnému vyšetreniu udalosti. 

Títo turisti by sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Varujem ich, Paríž je nebezpečný," povedal turistický sprievodca Léon Chen. Dve jeho posledné skupiny turistov okradli neznámi páchatelia v obchodnom dome s luxusným oblečením Galerie Lafavette. Nepozorne odložená taška s nákupom zmizla v okamihu, bez toho, aby niekto tušil, ako sa to vôbec stalo. 

Na tento negatívny fenomén sa sťažuje aj majiteľ cestovnej kancelárie zameranej na čínskych turistov, Jean-Francois Zhou, podľa ktorého cudzinci prichádzajú zlákaní predstavou romantického mesta. O tento imidž ale Paríž pomaly prichádza. Niektoré hotely sa už snažia svojich hostí chrániť. Blokujú ľahko prístupné cesty do hotelov a preventívne volajú policajnú hliadku v prípade, že príde väčšia skupina čínskych turistov. Už sa ale stalo, že cudzincov obrali falošní policajti. 

Títo turisti by sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čínski turisti v zahraničí utrácajú najviac. Vlani predbehli Američanov. Paríž, ktorý bol doposiaľ ich obľúbenou európskou destináciou, stratil svoj lesk kvôli islamistickým útokom v rokoch 2015 a 2016. V dôsledku toho sa minulý rok znížil príliv čínskych turistov do Francúzska o 23 percent. 

Francúzsko, ktorého cieľom je prilákať do roku 2020 sto miliónov turistov ročne, vrátane piatich miliónov Číňanov, označilo bezpečnosť návštevníkov za svoju prioritu. Tá bola tento rok posilnená na vlakových staniciach, letiskách, festivaloch a na turisticky atraktívnych miestach v troch hlavných regiónoch, vrátane Paríža a Provence, a to pomocou bezpečnostných kamier a početných hliadok. Zároveň boli prijaté opatrenia pre turistov, ktoré sú obeťami trestných činov. Formuláre so sťažnosťami preložené do ôsmich jazykov vrátane čínštiny, možno v Paríži podať bez návštevy komisárstva. A na policajných staniciach sú formuláre dokonca až v tridsiatich jazykov. 

Vedci varujú turistov: Tieto výrazy radšej v zahraničí nevyslovte, inak máte problém

Opatrenia prijímajú i veľké obchody, ktoré uľahčujú platobný styk pomocou bankových kariet alebo smartfónov vybavených príslušnými aplikáciami hojne využívanými v samotnej Číne. Cudzinci sú tak vedení k tomu, aby u seba mali len minimum hotovosti. 

Viac o téme: KrádežTuristiParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu