Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pesticídy spôsobujú autizmus

LOS ANGELES – Americkí odborníci poukázali na nové riziká používania pesticídov v poľnohospodárstve. Látky, ktoré sa v minulosti používali na ničenie škodlivého hmyzu a buriny sa stále dostávajú do potravy človeka, u ktorého však môžu mať zhubné následky. Podľa kalifornských vedcov sa matkám, ktoré sú vystavené účinkom pesticídov, častejšie rodia autistické deti.

Experti z Los Angeles si všimli, že najviac autistických detí sa rodí v oblastiach v blízkosti poľhohospodárskych plôch.

Kľúčovú úlohu podľa nich majú pesticídy pri vývoji plodu v matkinom tele. Táto štúdia je pritom prvá svojho druhu, ktorá dokazuje vzťah medzi pôsobením nebezpečných jedov a autizmom u človeka. V západnej populácii sa narodí s touto psychickou poruchou každé sté dieťa.

Čím ďalej od poľnohospodárskych plôch ženy žijú, tým zriedkavejšie sa im rodia autistické deti.

Organochlórové pesticídy, ktoré sú najnebezpečnejšie, sa už dnes nepoužívajú. Stále sa však nachádzajú vo voľnej prírode. V 50. rokoch minulého storočia sa s veľkou slávou používali na ničenie hlodavcov a hmyzu, až neskôr sa zistilo, že vážne ohrozujú zdravie človeka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu